w

Po obiedzie zostały ziemniaki? Możesz jeszcze je wykorzystać

ziemniaki
john shepherd, Getty Images Signature

Co zrobić, kiedy po obiedzie została spora ilość jedzenia? Czy można wykorzystać jeszcze m.in. ziemniaki? I zrobić na ich bazie obiad w poniedziałek? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że jestem zapaloną zwolenniczką zasady „zero waste”. Nie lubię sytuacji kiedy coś się marnuje. I zawsze staram się tak planować menu na cały tydzień, aby nie zmarnować ani grama jedzenia.

Sponsorowane

Dlatego jeśli masz podobne podejście do życia, myślę, że dzisiejszy artykuł z pewnością Cię zainteresuje. Już za chwilę dowiesz się, jak w ciekawy i szybki sposób zrobić pyszne danie z ziemniaków, które zostały po niedzielnym obiedzie.

Ziemniaki z niedzieli bazą poniedziałkowego obiadu!

Zazwyczaj z niedzielnego obiadu zostają mi ziemniaki, które zawsze wykorzystuje do poniedziałkowego przepisu. Oczywiście można po prostu odgrzać ziemniaki i podać je razem z mięsem i surówką.

Możesz jednak na ich bazie przygotować pyszne i chrupiące kotleciki w wydaniu mini. Co więcej, możesz dodać do nich przeróżne dodatki – od mięsnych kęsków po kolorowe warzywa. Tak naprawdę, jedynym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia!

Sponsorowane

Ugotowane ziemniaki po niedzielnym obiedzie najlepiej przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodaj do nich po prostu dodatki i uformuj mini kotleciki. I tutaj możesz wykorzystać dwie opcje – zrobić chrupiącą panierkę z bułki tartej lub usmażyć kotleciki solo.

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Jeśli dorzucisz do kotlecików ziemniaczanych kolorowe i pożywne dodatki, tak naprawdę masz cały obiad w jednym. Nie musisz osobno przygotowywać mięsa i surówki. Wszystkie potrzebne składniki znajdują się w niepozornym kotleciku z ziemniaków.

Taki obiad jest więc szybką i prostą metodą na przygotowanie poniedziałkowej uczty dla podniebienia dla całej rodziny. Czy to nie genialne?

Zobacz także: Panierka do schabowych z tym składnikiem to złoto! Bułka tarta jest zbędna

  • Miniatura:
  • john shepherd, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani