Spis treści
Rozpoznanie prawdziwego miodu to niełatwa sztuka. Małe doświadczenie i mnogość zamienników mogą utrudnić kupienie dobrego, naturalnego miodu. Warto zapytać sprzedawcę o pochodzenie produktu, jednak i to nie daje pełnej gwarancji, gdyż na rynku działa sporo oszustów, którzy potrafią być bardzo przekonujący. Istnieje kilka prostych trików, które dadzą Ci pewność czy miód jest naturalny.

Test smaku!
Osoby, obracające się w strefie pszczelarstwa nie powinny mieć problemu z rozpoznaniem prawdziwego smaku, gdyż jest bardzo słodki a w momencie połknięcia pojawia się uczucie lekkiego szczypania, a nawet pieczenia. Jeśli miód jest przez cały czas słodki, bardzo możliwe, że masz do czynienia ze sztucznym zamiennikiem, najprawdopodobniej mieszanką białego cukru i wody. Taki „miód” nie ma wartości prozdrowotnych i może jedynie zaszkodzić naszemu organizmowi.

Rozpuszczanie miodu w szklance wody
Ta metoda jest o wiele łatwiejsza, bo nie wymaga doświadczenia ani specjalistycznego rozeznania. Aby wykonać taki test wystarczy przygotować szklankę z zimną wodą i łyżeczkę miodu. Jeśli miód zacznie się rozpuszczać nieregularnie, ciągnie się i rozrywa to masz do czynienia z oryginałem. Jeśli miód szybko się rozpuszcza i „nie stawia oporu” jest to miód sztuczny na bazie cukru.
Próba ściekania miodu
Kolejna prosta metoda, która da Ci obraz tego, czy miód jest naturalny. Potrzebujesz łyżeczki miodu i talerzyka. Co dalej? Nabierz miód na łyżeczkę i lej równomiernie na talerzyk. Jeśli miód będzie gęsty a jego strumień ciągły i równomierny, to jest to miód naturalny. Natomiast jeśli miód jest rzadki i szybko się rozlewa najprawdopodobniej jest to podróbka.
2 komentarzy