w ,

Po co dolewać ocet do żurku? Może uratować cały smak zupy

ocet do żurku
Dar1930, Getty Images

W żurku nie czuć charakterystycznej kwaśnej nutki? Ocet pozwoli ją przywrócić, a przy okazji podrasuje nieco smak dania. Przyczyną mało kwaśnego żurku jest źle ukiszony zakwas, który najprawdopodobniej nie zdążył nabrać głębi. Jeśli twoja zupa wyszła nijaka, poniżej masz kilka wskazówek na to jak ją uratować.

Ocet do żurku to czasami ostatnia deska ratunku

Sponsorowane

Wielkanocny żurek jest tradycyjną zupą, która akurat w tym dniu musi wyjść doskonale. Czasami pośpiech lub niewiedza mogą sprawić, że zakwas nie zdążył sfermentować, a w konsekwencji brakuje nam bazy na zupę. W takim wypadku nie należy panikować i wylewać zupy, a jedynie trochę ją podrasować. Na początek wystarczy odrobina octu, czosnku i przypraw, te dwie rzeczy podkreślą to co ważne, a przy tym nie sprawią, że zupa stanie się kwaśna i niesmaczna.

Do zakwaszenia żurku potrzebujesz niewielkiej ilości octu winnego — ok. 2 łyżki na 1,5 litra zupy. Robią tak nawet najlepsi kucharze, którzy uważają, że zupa nie jest dość aromatyczna. Jeśli nie masz octu w domu, możesz zastąpić go sokiem z cytryny lub sokiem z ogórków kiszonych, jednak efekt będzie nieco słabszy. Ocet będzie najbardziej pasował do świątecznego żurku.

ocet do żurku
żurek z jajkiem/ fot. Dar1930, Getty Images

Co jeszcze dodać do świątecznej zupy?

W żurku ważnym elementem jest wędlina. Najlepiej zrobić go na podsmażanej kiełbasie lub tłustym boczku, który odda jeszcze więcej smaku. Do tego zadbać o sporą ilość czosnku i chrzanu, a także suszonych przypraw takich jak majeranek.

Sponsorowane

Gotowy żurek podawaj z jajkiem na twardo, kiełbasą i twarogiem. Niektórzy preferują kilka kromek chleba żytniego i ziemniaki, wiec warto samemu zdecydować, co do niego dodamy.

  • Miniatura:
  • Dar1930, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli