w

Pływające ciasto drożdżowe. Będzie miękkie jak poduszka

ciasto drożdżowe
SKatzenberger, Getty Images

Ciasto drożdżowe jest dość kapryśne i jeśli nie zapewnisz mu odpowiednich warunków, nawet nie myśl o tym, że wyrośnie niczym chmurka. Dzięki pewnemu trikowi będziesz w stanie przygotować puszyste ciasto bez zbędnych komplikacji po drodze.

Część z nas nie podejmuje się wyzwania przygotowania ciasta drożdżowego, gdyż wydaje nam się to niezwykle trudne. Tak naprawdę trzeba przestrzegać kilku zasad, a ciasto wyrośnie puszyste niczym obłoczek!

Czego NIE należy robić przy cieście drożdżowym!

Zacznijmy od tego, że ciasto drożdżowe nie może być poddane przeciągowi, dlatego okna w kuchni powinny być zamknięte w trakcie wyrastania. Kolejna sprawa to temperatura w pomieszczeniu — drożdże kochają ciepło, dlatego można je postawić w okolicy grzejnika czy zapalonej kuchenki. Tutaj nie wolno przesadzać z temperaturą, optymalnie to 30-40 stopni Celsjusza. Ostatni punkt to czas, jaki musimy poświęcić, by ciasto dobrze wyrosło — minimum godzina w ciepłym miejscu, ale z reguły im dłużej, tym lepiej.

Pływające ciasto drożdżowe — ciekawy trik kuchenny!

Pływające ciasto drożdżowe
Sceen z filmiku/ źródło: przepisy od Olgi

Do wykorzystania tego triku potrzeba nam torebki foliowej na żywność, miski i odrobiny oliwy. Wyrobione ciasto należy umieścić w foliówce wysmarowanej od środka oliwą, zostawić sporo miejsca z powietrzem i zawiązać supełek. Taki woreczek wrzucamy do miski z wodą o temperaturze 35 stopni Celsjusza. W takich warunkach ciasto podwoi swoją objętość i stanie się niezwykle pulchne!

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli