w

Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia. Jak je zrobić?

placki ziemniaczane
Christian Fischer, Getty Images

Często robisz placki ziemniaczane? A czy wiesz, że można przygotować je bez ścierania na tarce? W dodatku bez smażenia na patelni? To naprawdę jest możliwe!

Pomysłów na pyszny obiad nigdy za wiele. I dziś przychodzę z kolejną ciekawą propozycją. Już za moment dowiesz się, jak zrobić placki na bazie ziemniaków w zupełnie nowej formie. Obejdzie się bez ścierania ich na tarce. Co więcej, nie usmażymy ich na patelni. Zamiast tego upieczemy je w piekarniku.

Jak sama więc widzisz, będzie się sporo działo. Jeśli więc, jesteś ciekawa szczegółów dzisiejszego triku, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Naprawdę warto. Bo nie dość, że dzisiejsza technika pozwoli Ci zaoszczędzić sporo czasu, to jeszcze jest to dużo łatwiejsze rozwiązanie. Co więcej, przygotowane placki będą dużo lżejsze od tych z patelni. Chyba nie muszę dodawać nic więcej?

Placki ziemniaczane w nowej odsłonie

Aby przygotować pyszne placki w lżejszej wersji, na początek musimy je ugotować. Tym samym pomijamy proces ścierania ich na tarce. I bardzo dobrze, bo nie ma co ukrywać, że zadanie to jest nie tylko męczące, ale i czasochłonne. Zamiast ścierania warzyw, po tym jak już je ugotujemy, ugniatamy je przy pomocy tłuczka do ziemniaków.

Następnie łączymy je z pozostałymi składnikami na ziemniaczane placki. Kiedy już uzyskamy jednolitą mieszankę, formujemy na blaszce do pieczenia małe placki. Pamiętaj, aby formę zabezpieczyć wcześniej przy pomocy papieru do pieczenia.

Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika na 45 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I to wszystko!

placki ziemniaczane
Jak się okazuje, pyszne placki ziemniaczane można zrobić przy pomocy piekarnika/źródło: Christian Fischer, Getty Images

Jak sama więc widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować placki na bazie ziemniaków w lżejszej formie. Po wizycie w piekarniku będą mega chrupiące i co najważniejsze nie będzie wylewał się z nich tłuszcz.

Zobacz także: Pierogi sklejają się po ugotowaniu? Wiemy, jak temu zaradzić!

  • Miniatura:
  • Christian Fischer, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani