w

Masz w planach zrobić pieczeń ze schabu? Uważaj, by jej nie przesuszyć

pieczeń ze schabu
fotek, Getty Images

Pieczeń ze schabu można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne mięso jest miękkie i soczyste, a dodatkowo wręcz rozpływa się w ustach. Niestety dojście do perfekcji zajmuje długo czasu i może być tak, że nasze pierwsze pieczenie będą zbyt suche. Wbrew pozorom bardzo łatwo popełnić błąd podczas pieczenia — aby temu zapobiec, sprawdź poniżej jak postępować ze schabem.

Jaki schab wybrać do upieczenia?

Sponsorowane
pieczeń ze schabu
surowy schab wieprzowy/ fot. Vladimir Mironov

Odpowiedni kawałek mięsa to klucz do udanej pieczeni. Schab nie może mieć mniej niż 1 kg, musi mieć sporo tłuszczu, bo to właśnie on odpowiada za soczystość po upieczeniu. Dodatkowo trzeba zwrócić uwagę na kolor mięsa — bardzo ciemne będzie twarde, natomiast to bladoróżowe zbyt rozmiękłe. Wybieraj kawałki o intensywnie różowej barwie, sporej ilości tłuszczyku.

Kolejnym ważnym elementem pieczeni jest jej marynata. Bez niej mięso nie będzie mieć smaku, i mimo dobrej konsystencji, mało komu przypadnie do gustu. Za marynowanie zabieramy się kilka godzin wcześniej, używamy świeżych przypraw i ziół. Dość popularnym dodatkiem do mięsa jest świeża cebula i czosnek, które dodaj jeszcze więcej smaku.

Pieczeń ze schabu lubi być pod nakryciem

pieczeń ze schabu
pieczeń wieprzowa/ fot. maksim kulikov, Getty Images
Sponsorowane

Co mamy przez to rozumieć? Otóż schab sam w sobie szybko starci większość wody, no, chyba że nie damy mu szansy an odparowanie. Mięso wstawiamy do naczynia żaroodpornego lub rękawa i zapiekamy w taki sposób aż do końca. Wilgoć wewnątrz mięsa nie ma szans na ucieczkę, więc ląduje z powrotem na płacie mięsa. Po skończonym pieczeniu wyciągamy schab dopiero gdy trochę ostygnie.

  • Miniatura:
  • fotek, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli