Spis treści
Pieczeń ze schabu można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne mięso jest miękkie i soczyste, a dodatkowo wręcz rozpływa się w ustach. Niestety dojście do perfekcji zajmuje długo czasu i może być tak, że nasze pierwsze pieczenie będą zbyt suche. Wbrew pozorom bardzo łatwo popełnić błąd podczas pieczenia — aby temu zapobiec, sprawdź poniżej jak postępować ze schabem.
Jaki schab wybrać do upieczenia?

Odpowiedni kawałek mięsa to klucz do udanej pieczeni. Schab nie może mieć mniej niż 1 kg, musi mieć sporo tłuszczu, bo to właśnie on odpowiada za soczystość po upieczeniu. Dodatkowo trzeba zwrócić uwagę na kolor mięsa — bardzo ciemne będzie twarde, natomiast to bladoróżowe zbyt rozmiękłe. Wybieraj kawałki o intensywnie różowej barwie, sporej ilości tłuszczyku.
Kolejnym ważnym elementem pieczeni jest jej marynata. Bez niej mięso nie będzie mieć smaku, i mimo dobrej konsystencji, mało komu przypadnie do gustu. Za marynowanie zabieramy się kilka godzin wcześniej, używamy świeżych przypraw i ziół. Dość popularnym dodatkiem do mięsa jest świeża cebula i czosnek, które dodaj jeszcze więcej smaku.
Pieczeń ze schabu lubi być pod nakryciem

Co mamy przez to rozumieć? Otóż schab sam w sobie szybko starci większość wody, no, chyba że nie damy mu szansy an odparowanie. Mięso wstawiamy do naczynia żaroodpornego lub rękawa i zapiekamy w taki sposób aż do końca. Wilgoć wewnątrz mięsa nie ma szans na ucieczkę, więc ląduje z powrotem na płacie mięsa. Po skończonym pieczeniu wyciągamy schab dopiero gdy trochę ostygnie.