Pieczarki pod wpływem smażenia ciemnieją i tracą na objętości, a danie zdecydowanie z ich udziałem traci na atrakcyjności. Można je jeść na surowo, jednak podczas obróbki cieplnej zyskują na smaku i stają się przyjemniejsze w konsystencji. Istnieje pewien trik, dzięki, któremu jesteśmy w stanie polepszyć wygląd smażonych grzybów. Przyda Ci się sok z cytryny!
Nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść surowe pieczarki! Jest to całkowicie bezpieczne, nie trzeba się obawiać bólu żołądka lub rewolucji w układzie pokarmowym. Naszym zdaniem surowe grzyby mają jedną zasadniczą wadę, którą jest gąbczasta struktura. Jeśli chcemy dodać je do sałatki czy mięsa, znacznie lepiej będą smakować te po obróbce termicznej. Jeśli natomiast odstrasza Cię ich ciemny kolor i masz wrażenie, że zepsują wygląd całego dania, musisz poznać pewien trik!
Dlaczego pieczarki ciemnieją podczas smażenia?
Pokrojone pieczarki lądują na patelni i w kilka minut z jasnej kremowej barwy stają się ciemnobrązowe. Czym jest to spowodowane? Otóż jest to naturalny proces, którego nie należy się bać. Podczas obróbki termicznej grzyby tracą wodę i tym samym lądują w pewnej kąpieli wodnej. Wysoka temperatura i wilgoć wsiąka w miąższ grzyba, a ten zaczyna ciemnieć. Czym dłużej je smażymy, tym kolor będzie ciemniejszy i mało apetyczny.

Aby zneutralizować ciemnienie grzybów, należy skroplić je sokiem z cytryny tuż przed usmażeniem. Podczas smażenia sok z cytryny zadziała jak naturalny rozjaśniacz, a kolor podczas smażenia nie wiele się zmieni.
Zobacz również:
- Jak prawidłowo smażyć pieczarki? To takie proste!
- Smażąc pieczarki, zauważyłaś na patelni wodę? Wiemy, co robisz źle