w

Parzenie kawy bez ekspresu. Trzy najlepsze metody

parzenie kawy

Parzenie kawy może odbywać się bez udziału ekspresu! Choć jest to wygodne urządzenie, nie musi być niezbędne do przyrządzenia aromatycznego napoju. Na rynku istnieją inne przyrządy, które są znacznie tańsze od ekspresu, a działają równie dobrze. Warto zainwestować w jedno z nich!

Kawa z ekspresu jest cudownie aromatyczna, my nie musimy się martwić o mielenie ziaren czy dobór temperatury parzenia, urządzenie zrobi to za nas. Niestety taka przyjemność jest dość kosztowna, gdyż dobry ekspres to koszt kilku tysięcy złotych!

Sponsorowane

Proste urządzenia do parzenia kawy

Kawiarka to mały metalowy dzbanuszek, który jest dostępny w wielu rozmiarach, co pozwala na łatwy transport urządzenia. Czy parzenie kawy w kawiarce jest trudne?

Kawiarka wykorzystuje ciśnienie do zaparzenia kawy. W dolnej części nalewamy wody, a nad nią umieszczamy sitko z fusami. Po podgrzaniu ciśnienie wypchnie wodę przez sitko z kawą i tym samym zaparzy napar, który zgromadzi się na górze garnuszka. Napój będzie esencjonalny i pozbawiony niesmacznych fusów.

kawiarka/ fot. canva

Zaparzacz tłokowy jest spotykany w kawiarniach, inni nazywają go French Press. Jest to cylindryczne naczynie z zamontowanym tłokiem. Jak działa? Na dno wsypujemy grubo zmielone ziarna kawy i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy na 4-5 minut do zaparzenia, następnie zakładamy na niego powierzchnie pokrywę z tłokiem i pchamy go w dół. Fusy są unieruchomione, a my możemy delektować się kawą.

Sponsorowane
french press/ fot. canva

Jeśli nie chcesz wykorzystywać specjalnych urządzeń, zaparz kawę starym sposobem.

Kawa po turecku to wykorzystanie niewielkiego naczynia z wąską szyjką i mocno zmielonych fusów odrobiny cukru. Całość zalewamy wodą i stawiamy na ogniu, aż pojawi się piana, następnie ściągamy, by woda nie zawrzała. Podgrzewamy kawę w taki sposób 3 razy! Fusy opadną na dno, a napar będzie intensywny i aromatyczny.

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli