w

Papier do pieczenia zwija się w formie? Wiemy, jak temu zaradzić!

Masz już gotowe składniki na pyszne ciasto, które musi szybko wylądować w piekarniku, ale masz problem z rozłożeniem papieru do pieczenia? Jak na złość ciagle Ci ucieka i się zwija? Już za moment raz na zawsze rozwiążemy ten problem!

W każdym domu z pewnością można znaleźć zarówno papier do pieczenia, jak i foremki do wypieków. I choć w teorii wiadomo, jak działa ten duet, w praktyce nie jest już tak kolorowo. Dlaczego?

Papier do pieczenia – niezbędny przy wypiekach

Zanim zaczniemy piec czy to chleb, biszkopt lub różnego rodzaju ciasteczka, zawsze musimy przygotować w odpowiedni sposób formę do pieczenia. W jaki sposób? Oczywiście chodzi tu o papier do pieczenia, dzięki któremu wypieki nie przykleją się do foremek i keksówek. Wyjęcie wypieku z takiej formy jest o wiele prostsze. Co więcej, nie trzeba szorować i tracić czasu na usuwanie powstałych zabrudzeń w naczyniu.

Niestety czasami – i to w najmniej odpowiednim momencie – papier do pieczenia może nie „chcieć z nami współpracować”. Nie możemy go rozłożyć, ciągle nam ucieka i się zwija. No i kuchenna katastrofa gotowa.

Triki na bezproblemowe ułożenie papieru do pieczenia w formie

A jak się okazuje, wcale nie musi tak być. Wystarczy, że będziesz stosować proste triki, dzięki którym w szybki i prosty sposób ułożysz papier do pieczenia w każdej formie.

#1 Masło – najbardziej popularnym, a zarazem najczęściej stosowanym przez nasze Babcie patentem w tym wypadku jest niepozorne masło. Wystarczy natrzeć nim foremkę i następnie ułożyć w środku papier. Masło w tym układzie stanie się skutecznym „klejem”, dzięki czemu papier pozostanie na swoim miejscu.

#2 Olej – ta metoda działa identycznie jak w przypadku masła. Rozprowadź kilka kropel oleju w formie do pieczenia przy pomocy kuchennego pędzelka i dopiero wtedy włóż do formy papier do pieczenia. Z takim zabezpieczenim na pewno nie będzie się przemieszczał.

#3 Woda – dwie powyższe metody zakładały bezpośrednie smarowanie formy. Trzeci trik z kolei odnosi się do papieru do pieczenia. Jeśli nie chcesz, aby się rolował w formie i stał się bardziej „plastyczny”, zwilż go delikatnie zimną wodą przy pomocy kuchennego pędzelka. Pamiętaj jednak, że przed zwilżeniem go wodą, należy umieścić go wcześniej wewnątrz formy. I to wszystko!

Zobacz także: Powieś na drzwiczkach zmywarki zwykłą ścierkę. Efekt Cię zaskoczy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

    Autor: Anna Nowak

    Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
    Facebook / Twitter / Napisz do Ani