w ,

Opiekacz jedynie do tostów? Zobacz, ile rzeczy możesz w nim przyrządzić!

Opiekacz to ulubione urządzenie kuchenne młodych ludzi. Najprościej przyrządzić w nim tosty, ale czy wiesz, że możesz w nim przygotować także inną żywność? Mało kto zdaje sobie sprawę, jak można jeszcze wykorzystać to proste urządzenie.

Ciepłe jedzenie zawsze smakuje lepiej! Nie bez powodu większość przekąsek jak hot dogi i kanapki panini są podawane na ciepło. Toster czy opiekacz to właśnie takie urządzenie, które podgrzewa nasze kanapki w takim stopniu, że ser wewnątrz topnieje, a skórka staje się cudownie chrupiąca.

Sponsorowane

Opiekacz nie tylko do tostów!

Tortilla

Tortilla to dobry zamiennik chleba, wrzucona do opiekacza nabierze chrupkości i lekkości. Dodatkowo składniki wewnątrz zostaną podgrzane, przez co smakują o wiele lepiej. Tortilla to bardzo wdzięczny produkt, lecz trzeba pamiętać, że łatwo można ją spalić. Kiedy ją opiekasz, upewnij się, że nie leży za długo na rozgrzanych płytkach.

opiekacz
pilip76/Getty Images

Jeśli męczy cię zdrapywanie suchego sera z krawędzi opiekacza, zastosuj trik z papierem do pieczenia. Wystarczy, że wyłożysz ścianki tostera pergaminem i będziesz zapiekał w nim kanapki. Zobacz filmik poniżej!

Sponsorowane
Wideopedia/Youtube

Jajko sadzone

W opiekaczu możesz przygotować również… jajka sadzone! Brzmi to dość kontrowersyjnie, ale tak, jest to jak najbardziej możliwe. Wystarczy, że dobrze rozgrzejesz opiekacz i wbijesz do niego jajko, po kilku minutach jest gotowe.

opiekacz
Magone/ Getty Images Pro

Parówki

Parówka to kolejny produkt, który możesz podgrzać. W takiej sytuacji rekomendujemy opiekacz z płytkami grillowymi. Taka parówka będzie idealna do hot dogów, lub na szybkie śniadanie w biegu.

Meksykański hot dog w tortilli

Sponsorowane
bhofack2/Getty Images Pro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli