w

Olej wylewamy na zimną czy gorącą patelnię? Głupi błąd wiele nas kosztuje!

Olej na gorącą patelnię
ben-bryant, Getty Images

Smażenie to sposób obróbki, który ma dość nieprzychylne opinie, ale jest przez nas najczęściej stosowany. Sam proces jest bardzo łatwy i przychodzi nam intuicyjnie, do smażenia potrzebny nam tłuszcz, najczęściej jest nim olej. Kiedy należy go dodać na patelnię? Gdy jest gorąca czy zimna? Otóż jest tylko jedna poprawna odpowiedź na to pytanie. Jeśli chcesz uzyskać lepszy smak, wlej olej na gorącą patelnię.

Większość z nas myśli sobie „nie ważne, jaka jest temperatura patelni, jedzenie prędzej czy później i tak się usmaży”. Tak to prawda, usmaży się, jednak nie zawsze tak jak powinno. W takim razie, co z tym olejem, warto czekać, aż się zagrzeje, czy lepiej od razu smażyć na zimnym?

Podstawowy błąd, który notorycznie popełniamy w kuchni!

Olej na gorącą patelnię
smażenie na oleju/ fot. pixelshot

Złota zasada brzmi — nie wolno wlewać zimnego oleju na zimną patelnię! Gdyby jakiś kucharz zrobił tak w dobrej restauracji, możecie być pewni, że to jego ostatni dzień w pracy. Przez takie działanie musimy płacić więcej za energię elektryczną!

Patelnia nagrzewa się dość szybko, ale jeśli wlejemy na nią zimny olej, będzie to robić znacznie dłużej, gdyż olej przechwytuje temperaturę patelni. Wówczas palniki muszą działać dłużej by rozgrzać metal, a następnie tłuszcz z patelni. Olej wylewamy jedynie na gorącą patelnię.

Kolejna sprawa to smak dania. Jeśli olej nie jest wystarczająco rozgrzany, produkty na nim smażone chłoną o wiele więcej tłuszczu, przez co panierka staje się ciężka i gumowa a ty będziesz musiała dolewać oleju, bo będzie się „ulatniał” w ekspresowym tempie. Zarówno zimny, jak i ciepły olej nie spełniają swoich funkcji tak dobrze, jak ten który jest gorący.

Kiedy rozpoznać, że olej jest gotowy?

Olej na gorącą patelnię
drewniane sztućce/ fot.Tima Miroshienko, Getty Images

Zdawanie na intuicję nie jest do końca dobrym pomysłem, warto wykonać pewien test na oleju i z góry mówimy, że nie trzeba go testować na własnej skórze. Wystarczy, że zamoczysz w oleju końcówkę suchej drewnianej łyżki, jeśli dookoła będą się zbierać bąbelki, to znak, że olej jest gotowy do smażenia.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • ben-bryant, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli