w

Okrasa do pierogów to podstawa! Dwie popularne odsłony

Pierogi bez okrasy są suche i niesmaczne. Nawet najlepszy farsz nie uratuje dania, w którym brakuje głównego dodatku! Tym razem podrzucamy moje dwa ulubione sposoby, które używam zamiennie w swoim daniu.

Podejrzewam, że każda z was ma swój sposób na okrasę do pierogów, jednak nie zaszkodzi poszerzyć swoich horyzontów i poznać nowe receptury. Najgorsze co można zrobić, to podać pierogi bez żadnego dodatku! Nie wyobrażam sobie pierogów bez dodatku tłuszczu, byłyby zbyt suche i nie smakowałyby już tak samo.

Okrasa do pierogów zależy w głównie mierze od farszu, jakim są napełnione. Jeśli przygotowałaś tradycyjne ruskie na piątkowy obiad, warto je podać z cebulką, gdyż mięsny dodatek nie będzie pasować. Oczywiście wszystko jest kwestią gustu i możecie je dowolnie mieszać, tak by powstała wersja idealna dla waszej rodziny.

Okrasa do pierogów jest ważnym elementem dania!

Smażona cebulka

Okrasa do pierogów
pierogi z cebulką/ fot. Daro1930, Getty Images pro

Wydaje nam się, że to najpopularniejsza i zarazem najłatwiejsza opcja, z jaką możemy podać pierogi. Zeszklona cebula jest słodka i genialnie pasuje do jarskich pierogów z serem. Jeśli nie wiesz, na jaką okrasę się zdecydować, wybierz tę wersję. Każdy będzie zadowolony!

Przygotowanie cebulki jest niezwykle proste. Pokrój drobno 2-3 cebule i zacznij je podsmażać na 4 łyżkach oleju, kiedy się zeszkli, zmniejsz ogień na minimum i podsmażaj, aż będzie złota.

Podsmażany boczek

Okrasa do pierogów
pierogi z boczkiem/ fot. zi3000, Getty Images Pro

Ten sposób możecie znać pod nazwą „skwarki”, moja mama zawsze używała tej nazwy, ale znajomi uświadomili mnie, że nie jest tak powszechna. Boczkowa okrasa może być podawana solo lub z karmelizowaną cebulką. W tym zestawieniu ważna jest jakość boczku — musi mieć on dużo słoniny, która wytopi się pod wpływem smażenia.

Jeśli chcesz przygotować ten dodatek, wystarczy, że pokroisz boczek w kostkę i wrzucisz na rozgrzaną, suchą patelnię. Tłuszcz wytopi się pod wpływem temperatury. Jeśli boczek to za mało, dodaj podsmażoną cebulę i wymieszaj.

Zobacz również:

  • Źródła:
  • Okrasa do pierogów to ważny element dania, bez pierogi tracą część smaku i stają się suche.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli