Szczelnie zamknięte kiszonki mogą przetrwać długie lata w naszych spiżarniach. Tego rodzaju produkty nie psują się jak normalne jedzenie i mogą być spożywane przez naprawdę długi czas. Czy jednak ogórki kiszone po otwarciu nadal zachowują świeżość? Czy dalej możemy zakręcić słoik i odstawić na następne pół roku do lodówki? Niestety nie, termin przydatności po otwarciu znacznie się skraca…
Otwarty słoik z ogórkami musi jak najszybciej znaleźć się w lodówce, jeśli będziesz go trzymać na blacie w temperaturze pokojowej, raz-dwa twoje ogórki zarosną pleśnią. Dla wielu z nas może być to dużym zaskoczeniem, jednak produkt po otwarciu traci swoje właściwości i szybko się psuje.
Odkręcony słoik ogórków wytrzyma jeszcze ok. 2-3 miesiące, pod warunkiem że będziemy go trzymać w lodówce. Pod żadnym pozorem nie można wylewać zalewy z kiszonek! W ten sposób pozbawimy ich naturalnej bariery ochronnej, a ogórki trzeba będzie natychmiastowo spożyć, inaczej zepsują się w mgnieniu oka.
Jeśli zauważysz, że ogórki są bardzo miękkie i pokryte białym nalotem, może to oznaczać, że warzyw sfermentowały (oczywiście w ten zły sposób) i nie nadają się do spożycia.

Ogórki kiszone będą się szybciej psuć, jeśli będziesz to robić
Po pierwsze nie wyciągaj ich palcami, no, chyba że masz umyte i zdezynfekowane dłonie. Na naszych rękach jest mnóstwo zarazków, które z łatwością przedostaną się do słowika i popsują jego zawartość. Najlepiej zrobić to czystym widelcem, który nie miał wcześniej kontaktu z inną żywnością i śliną, w której kryje się całe mnóstwo bakterii i mikroorganizmów!
Jeśli będziesz przestrzegać tych zasad, ogórki kiszone po otwarciu będą zdatne do spożycia jeszcze przez długie tygodnie.
Zobacz także te wpisy na naszym serwisie:
- Zahartuj ogórki. Dzięki czemu chrupiąca mizeria uda się za każdym razem
- Zupa ogórkowa bez śmietany. Zamiast niej dodaj awokado
- Zabrakło Ci koperku do zupy ogórkowej? Możesz go zastąpić tym składnikiem
2 komentarzy