w

Ogórki kiszone po otwarciu nie mogą stać wiecznie. Jak je przechowywać?

Ogórki kiszone po otwarciu
Waldemar Pietrzak, Getty Images

Szczelnie zamknięte kiszonki mogą przetrwać długie lata w naszych spiżarniach. Tego rodzaju produkty nie psują się jak normalne jedzenie i mogą być spożywane przez naprawdę długi czas. Czy jednak ogórki kiszone po otwarciu nadal zachowują świeżość? Czy dalej możemy zakręcić słoik i odstawić na następne pół roku do lodówki? Niestety nie, termin przydatności po otwarciu znacznie się skraca…

Otwarty słoik z ogórkami musi jak najszybciej znaleźć się w lodówce, jeśli będziesz go trzymać na blacie w temperaturze pokojowej, raz-dwa twoje ogórki zarosną pleśnią. Dla wielu z nas może być to dużym zaskoczeniem, jednak produkt po otwarciu traci swoje właściwości i szybko się psuje.

Sponsorowane

Odkręcony słoik ogórków wytrzyma jeszcze ok. 2-3 miesiące, pod warunkiem że będziemy go trzymać w lodówce. Pod żadnym pozorem nie można wylewać zalewy z kiszonek! W ten sposób pozbawimy ich naturalnej bariery ochronnej, a ogórki trzeba będzie natychmiastowo spożyć, inaczej zepsują się w mgnieniu oka.

Jeśli zauważysz, że ogórki są bardzo miękkie i pokryte białym nalotem, może to oznaczać, że warzyw sfermentowały (oczywiście w ten zły sposób) i nie nadają się do spożycia.

Ogórki kiszone po otwarciu
ogórki kiszone/ fot. YelenaYemchuk, Getty Images

Ogórki kiszone będą się szybciej psuć, jeśli będziesz to robić

Po pierwsze nie wyciągaj ich palcami, no, chyba że masz umyte i zdezynfekowane dłonie. Na naszych rękach jest mnóstwo zarazków, które z łatwością przedostaną się do słowika i popsują jego zawartość. Najlepiej zrobić to czystym widelcem, który nie miał wcześniej kontaktu z inną żywnością i śliną, w której kryje się całe mnóstwo bakterii i mikroorganizmów!

Sponsorowane

Jeśli będziesz przestrzegać tych zasad, ogórki kiszone po otwarciu będą zdatne do spożycia jeszcze przez długie tygodnie.

Zobacz także te wpisy na naszym serwisie:

  • Miniatura:
  • Waldemar Pietrzak, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli