Spis treści
Zauważyłaś, że ogórki kiszone zaczęły gazować i są jakieś mętne? Nie martw się, to nic strasznego. Zaraz wszystko stanie się jasne!
Na pewno zgodzisz się ze mną, że ogórki w kiszonej wersji to jeden z ulubionych dodatków do obiadu. Świetnie komponują się zarówno z chrupiącym schabowym, domowej roboty mielonym, czy w końcu z rozpływającą się wieprzowiną, zapiekaną w pysznym sosie.
Wielu z nas co roku przygotowuje ogórki w takiej formie samodzielnie. I jeśli należysz do osób, które nigdy tego nie robiły lub nie za bardzo się na tym znają, śpieszę z pomocą. Niejednokrotnie spotkałam się z opiniami, że jeśli ogórki po otworzeniu gazują lub w słoiku pojawia się mętny kolor, to znak, że kiszone warzywa nie nadają się do spożycia. A to nieprawda.
Czy można jeść ogórki kiszone, które gazują i są mętne?
Już na samym wstępie uspokajam, że oba przypadki są w 100% normalne i naturalne. Są one związane z procesem fermentacji. Jeśli więc przygotujesz ogórki do kiszenia w odpowiedni sposób, nie ma czego się bać. Warto jednak pamiętać o pewnych kwestiach, które wiążą się z procesami o jakich dzisiaj mowa.

Po pierwsze, przygotowując ogórki w kiszonej formie, nie powinniśmy wkładać za dużo ogórków do słoika i wypełniać go zalewą do pełna. Należy zostawić małą przestrzeń, aby gaz, który pojawi się w procesie fermentacji miał miejsce do rozprzestrzenia. Jeśli to zaniedbamy, może dojść do tego, że zakrętka nie wytrzyma i dojdzie do rozszczelnienia. W wyniku czego ogórki się zepsują i nie będą nadawać się do spożycia.
Nie powinien niepokoić nas również proces mętnienia zalewy w słoikach z ogórkami. To tak naprawdę konsekwencja postępującego procesu fermentacji. Jest więc to jak najbardziej normalna i pożądana sprawa. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj słoików z mętniejącą zalewą. Tak właśnie ma być. Ja zawsze przed użyciem przepłukuje kiszone warzywa pod bieżącą wodą. I to wszystko.
Kiedy nie powinniśmy jeść ogórków kiszonych?
A skoro mowa już o ogórkach w takiej formie, to warto dodać, kiedy tak naprawdę powinniśmy zrezygnować z ich jedzenia. Jeśli po otworzeniu słoika z kiszonkami, poczujesz brzydki zapach, a warzywa będą bardzo miękkie, lepiej ich nie jeść. Oba czynniki mogą być wskazaniem do tego, że ogórki są zepsute.
Koniecznie daj mi znać, czy przygotowujesz samodzielnie ogórki w takiej formie. A może kupujesz je po prostu w supermarkecie?
Jeden komentarz