w ,

Obowiązkowe menu na śniadaniu Wielkanocnym. Tego nie może zabraknąć

menu na śniadaniu Wielkanocnym
muchomor, Getty Images

Menu na śniadaniu Wielkanocnym jest ściśle określone przez tradycję. Są takie potrawy, których nie może zabraknąć na stole. W tym czasie nie obowiązuje post od dań mięsnych, jak w przypadku wigilii a my mamy nieco szersze pole do popisu jeśli chodzi o kuchnię.

Główne skojarzenie z tymi świętami to jajka, których zdecydowanie nie może zabraknąć! Uroczyste śniadanie zaczynamy od dzielenia się jajkiem i składania sobie życzeń. Na stole powinny znaleźć się jajka na twardo z majonezem, chrzanem czy innym sosem np. tatarskim. Każdy z nas powinien skosztować, choć jeden kawałek jajka.

Sponsorowane

Kolejnym elementem są wędliny, najlepiej te z koszyczka. Kiełbasa, szynka czy boczek to podstawowe wędliny, które powinny znaleźć się na półmisku. Znakiem rozpoznawczym tych świąt jest biała kiełbasa. Można ją podawać na różne sposoby — solo z chrzanem lub w towarzystwie żurku, który również jest obowiązkowym elementem świątecznego śniadania.

menu na śniadaniu Wielkanocnym
tupungato, Getty Images

Co do powyższej zupy to istnieją dwie szkoły — jedni robią żurek inni barszcz biały, zupa być doprawiona chrzanem, kiełbasą i dużą ilością majeranku. W tym dniu nie żałujemy sobie zupy!

Ostatnim obowiązkowym elementem są tradycyjne słodkości — Babki, mazurki, pascha czy czekoladowe jajka to obowiązkowy element uczy. W końcu jest to czas radości i celebracji życia!

Menu na śniadaniu wielkanocnym nie jest ściśle określone, można z nim eksperymentować, ale warto zachować tradycyjne elementy. Na stole równie dobrze może znaleźć się sałatka jarzynowa, biały twaróg czy faszerowane jajka.

Sponsorowane

Daj znać, co będzie gościć na twoim świątecznym stole! Może masz swoje prywatne tradycje i nie wyobrażasz sobie świąt bez jakiejś szczególnej potrawy.

  • Miniatura:
  • muchomor, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli