w ,

Nigdy nie gotuj dwa razy tej samej wody! Możesz uszkodzić narządy wewnętrzne

Kiedy odruchowo stawiasz czajnik z wodą na herbatę, upewnij się, że nie ma w nim starej, przegotowanej wody. Przez kilkukrotne podgrzewanie zmieniasz jej skład chemiczny, a to może skutkować na nasze zdrowie!

Podgrzewanie tej samej wody wydaje się normalną rzeczą, po co ją wylewać, skoro można jeszcze z niej skorzystać. Otóż to wielki błąd i za wszelką cenę należy go unikać! Ponowne gotowanie wody wpływa na jej skład chemiczny, a to może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia.

Poziom tlenu ponownie zagotowanej wody staje się praktycznie zerowy, a co za tym idzie, wszystkie substancje odżywcze nikną. Woda robi się „jałowa” a w zamian mogą tworzyć się toksyczne związki, które zaczynają się kumulować.

kamień w czajniku/ fot. artiste9999, canva

Zmiana składu chemicznego wody może odbić się na zdrowiu człowieka! Skutki mogą odbić się w układzie pokarmowym i nerwowym, największym zagrożeniem są obarczone nerki. Wielokrotnie przegotowana woda staje się twarda i pełna kamienia, który może tworzyć kamienie nerkowe. Te są bardzo bolesnym doświadczeniem, więc zaleca się niedopuszczania do ich powstania.

Wielokrotnie przegotowaną wodę wykorzystaj do podlewania kwiatów lub porządków domowych. Najlepiej gotować potrzebą ilość wody i nie dopuszczać do marnowania cennego płynu.

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    19 komentarze

    Autor: Ola Zając

    Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
    Napisz do Oli