w

Niezawodny patent na błyszczący zlew. Tylko kuchenne składniki

błyszczący zlew
DenBoma, Getty Images

Błyszczący zlew daje wrażenie, że kuchnia jest bardziej zadbana i czystsza. Podobnie jest ze śnieżnobiałymi firankami, które od razu rozjaśniają pomieszczenie. O ile firanki można wyprać w wybielaczu i nie pobrudzą się tak szybko, tak zlew wymaga innej pielęgnacji, która jest bardziej utrudniona. Jeśli regularnie będziemy go odświeżać domowymi sposobami, będzie długo lśnił jak nowy.

Detergenty w sklepach stale drożeją, a nam pieniędzy nie przybywa. Czasami też bywa i tak, że coś skończy się w najmniej odpowiednim momencie a do wysprzątania kuchni mamy tylko to, co znajdziemy akurat w szafkach.

Dzisiejszy sposób na błyszczący zlew wymaga od nas posiadania cytryny, sody oczyszczonej i foli spożywczej. Wystarczy, że natrzesz swój zlew sokiem z cytryny, posypiesz warstwą sody, a całość nakryjesz płatami foli spożywczej. Taki kompres potrzebuje ok. 20 minut, by rozprawić się z zaciekami na zlewie. Po czasie przecieramy całość ścierką i domywamy wodą w miejscach gdy było więcej sody oczyszczonej.

błyszczący zlew
folia spożywcza/ fot. natalyadanko

Sposób wydaje się banalny, ale całą robotę wykonuje folia spożywcza, która nie pozwala parować substancjom na zlewie. Dzięki temu mieszanka sody i soku z cytryny ma szanse zadziałać dłużej niż kilka minut.

Jeśli posiadasz ciemny, kamienny zlew najlepiej będzie go impregnować za pomocą oliwy lub oliwki dla dzieci. Metalowy zlew również możesz natrzeć cienką warstwą tłuszczu. Będzie to swego rodzaju warstwa ochronna, która zapobiegnie zaciekom oraz przyklejaniu się resztek jedzenia.

  • Miniatura:
  • DenBoma, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli