w

Nieprzyjemny zapach cebuli? Możesz go skutecznie zwalczyć

Sponsorowane

Są takie dwa obozy ludzi, jedni kochają zapach cebuli, inni wręcz nienawidzą. Tym pierwszym możemy jedynie zazdrościć, bo w naszym kraju smażona cebulka to podstawa wielu dań, a dla tych drugich mamy pewien trik kuchenny, który pomoże uporać się z brzydkim zapachem.

Cebula jest bardzo zdrowym warzywem z mnóstwem witamin takich jak B, C, E, A, K oraz mnóstwo soli mineralnych (żelazo, siarka, magnez). Podczas krojenia cebuli uwalnia się zapach, który drażni nasze oczy i nos. Jak się go pozbyć?

Na ratunek przychodzą domowe składniki z naszej kuchni. Pierwszy z nich to sól! Przed krojeniem obtocz warzywo w soli i pozostaw na 10 minut, a następnie wypłucz nadmiar produktu.

Inny sposób to moczenie warzywa w zimnej wodzie z lodem, pozostaw cebulę w lodowatej kąpieli na 10 minut. Aromat powinien być znacznie mniej uciążliwy.

Sponsorowane
Joshua Resnick

Ostatni ze sposobów to skropienie warzywa sokiem z cytryny lub octem. Kwaskowate środowisko usunie nieprzyjemny zapach cebuli. Kiedy twoja deska lub nóż pachną cebulą, mimo że już je umyłaś, posmaruj je sokiem z cytryny, a zapach ustąpi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.