Skórka od ananasa kojarzy się tylko z jednym – niejadalnym kawałkiem owocu. Zdaniem wielu to nieprzydatni odpadek, który nie ma żadnego zastosowania. Okazuje się, że możemy go wykorzystać w ciekawy sposób np.: przy produkcji domowego napoju. Nie wierzysz? Sprawdź!
Ananas to niezwykle zdrowy i smaczny owoc. Bardzo często używamy go w kuchni jako dodatek do deserów, sałatek czy koktajli. Skórka tego owocu jest tak samo jadalna co miąższ, ale zdecydowanie mniej smaczna. Podobnie dzieje się w przypadku kiwi czy banana. Jak ją wykorzystać? Spróbuj zrobić z niej napój!

Jeśli chcesz ponownie wykorzystać skórki z ananasa wrzuć skórki do garnka z wrzątkiem i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie odcedź wywar przez gazę lub sito i dodaj miód. Napój można podawać na zimno lub ciepło, zawiera Magnez i witaminę C, wzmacnia układ odpornościowy i poprawia wygląd naszej skóry.
Domowe sposoby na zdrowie każdego dnia
Rozgrzewający napar imbirowy na przeziębienie i bóle całego ciała
To najlepszy pomysł na zdrowe śniadanie. Zrobisz je w mig
Dzięki tym produktom cera będzie odżywiona i świetlista!
Jak pozbyć się oponki z brzucha? Ten napój Ci w tym pomoże
Ewa Wachowicz pije codziennie ten napar. Jej zdaniem to eliksir zdrowia
Nie wyrzucaj skórki od ananasa! Ma więcej zastosowań niż Ci się wydaje
Jak wykorzystać kwiaty dzikiego bzu? Zrób syrop lub nalewkę
Jak szybko i bezpiecznie rozmrozić mięso? Ten jeden sposób bije na głowę inne
Smalec — kontrowersyjny tłuszcz. Czy warto go jeść?
Zobacz więcej