w

Nie wyrzucaj skórki od ananasa! Ma więcej zastosowań niż Ci się wydaje

Skórka od ananasa kojarzy się tylko z jednym – niejadalnym kawałkiem owocu. Zdaniem wielu to nieprzydatni odpadek, który nie ma żadnego zastosowania. Okazuje się, że możemy go wykorzystać w ciekawy sposób np.: przy produkcji domowego napoju. Nie wierzysz? Sprawdź!

Ananas to niezwykle zdrowy i smaczny owoc. Bardzo często używamy go w kuchni jako dodatek do deserów, sałatek czy koktajli. Skórka tego owocu jest tak samo jadalna co miąższ, ale zdecydowanie mniej smaczna. Podobnie dzieje się w przypadku kiwi czy banana. Jak ją wykorzystać? Spróbuj zrobić z niej napój!

Sponsorowane
Nirian/ Getty Images Signature

Jeśli chcesz ponownie wykorzystać skórki z ananasa wrzuć skórki do garnka z wrzątkiem i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie odcedź wywar przez gazę lub sito i dodaj miód. Napój można podawać na zimno lub ciepło, zawiera Magnez i witaminę C, wzmacnia układ odpornościowy i poprawia wygląd naszej skóry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli