Nie jestem w stanie zliczyć, ile razy miałam problem z odkręceniem słoika od mamy. Mocne zamknięcie to gwarancja udanych przetworów, ale wiąże się to również z walką, kto puści pierwsze — ty czy nakrętka? Scenariusz może być różny, zależy czy wiesz, jak zrobić to umiejętnie, niekoniecznie z użyciem siły.
Zanim poznasz triki kuchenne, możesz się zaopatrzyć w specjalny uchwyt do otwierania słoików, kosztuje parę złotych i skutecznie pomaga w walce z topornymi zakrętkami.
Poniżej kilka sposobów na otwarcie słoika:
- Stukanie nakrętką o kant stołu lub podłogę może pomóc przy otwarciu słoika. Wieko zaczyna się luzować, a powietrze pomaga podważyć nakrętkę. Pamiętaj, by nie uderzać szklaną częścią słoika, możesz go niechcący stłuc.

- Uderz dłonią w dno słoika, jeśli nakrętka w dalszym ciągu mocno trzyma słoik, możesz zrobić to ponownie. Ten sposób jest najszybszy i zwykle skutkuje przy opornych przypadkach.
- Spróbuj podważyć wieczko nożem. Malutka szczelina w słoiku doprowadzi do wprowadzenia powietrza pod wieko, a to pomoże nam otworzyć słoik.

- Użyj wrzątku! Wstaw słoik do miski z gorącą wodą, tak by nakrętka znalazła się pod wodą. Wrzątek rozszerzy metal i ułatwi otwieranie. Uwaga! Nakrętka będzie gorąca, więc można się łatwo poparzyć!