w ,

Napiwek w restauracji. Jak go wręczyć?

TriggerPhoto, Getty Images Signature

Czy powinniśmy wręczyć napiwek po posiłku? To pytanie nurtuje wielu z was, bo z jednej strony miło podziękować kelnerowi za jego pracę, a z drugiej jak mamy to zrobić, żeby nie zaliczyć przysłowiowej „gafy”? W naszym artykule znajdziesz wszystkie odpowiedzi!

Sponsorowane

Dawanie małego napiwku to miły gest ze strony klienta, który jest zadowolony z danej usługi. Napiwki nie ograniczają się jedynie do restauracji, możemy dać je również kierowcy taksówki, fryzjerowi czy kurierowi.

Wiele osób nie wie w jakim momencie powinno się dawać napiwek, oraz jaka powinna być jego kwota. A co zrobić w sytuacji, gdy płacimy kartą? Czytaj dalej!

Kto powinien dostać napiwek?

W wielu krajach na całym świecie dawanie napiwków jest znaną praktyką, a czasem nawet uważane za obowiązek. Dobrym przykładem są tutaj Stany Zjednoczone, gdzie prawie każdy zostawia napiwek. Ponadto zwykle są już uwzględnione w rachunku.

W Polsce nie ma takiej zasady – zostawiamy napiwek, gdy uważamy to za stosowne. Jeśli nie jesteśmy zadowoleni z usługi, nie ma obowiązku dopłacać.

Sponsorowane
nastenkapeka/ Getty Images Pro

Ile napiwku należy zostawić?

Przyjmuje się, że wartość napiwku powinna stanowić między 5%-15% kwoty zamówienia. Jeśli zamówienia wyniosło 50 zł, możemy zostawić 5 zł napiwku, jednak lepiej nie zostawiać drobnych monet, gdyż jest to przejaw złego stylu.

Jak powinno wręczać się napiwki?

Najłatwiej pozostawić pieniądze przy rachunku, który najczęściej podawany jest w specjalnym etui czy koszyku. Gdy nie masz drobnych a chcesz dać napiwek, poproś o wydanie mniejszej reszty. Przykładowo chcesz zostawić 10 zł napiwku, a dajesz banknot 20 złotowy – poproś o wydanie 10 złotych. Jeśli tego nie zrobisz, kelner nie wyda Ci reszty.

delihayat/ Getty Images Signature

Co w sytuacji, gdy płacimy kartą płatniczą?

Sponsorowane

W tej sytuacji dawanie napiwku może być bardziej kłopotliwe. Możesz poprosić kelnera naliczenie większej kwoty, ale nie masz pewności, że gotówka trafi do obsługi. Lepszy sposobem będzie podziękowanie miłym słowem i pamiętanie o napiwku na następny raz.

W niektórych restauracjach napiwek jest naliczany odgórnie – zatem dostajemy wyższy rachunek, niż wynikałoby to z cen dań. Informacje o takim zabiegu znajdziemy w karcie menu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli