Czy można zrobić naleśniki bez jajka? Okazuje się, że jak najbardziej tak! I to zaledwie z trzech produktów, które na pewno masz w swojej kuchni.
Dziś obalimy kolejny mit kulinarny. Żyję na tym świecie już ponad 30 lat i nie jeden raz słyszałam, że nie da się usmażyć naleśników bez grama jajka. Po prostu nie ma takiej możliwości. Dlaczego? Otóż podobno takie ciasto miało się rozpadać na patelni, przez co nie dało się go przewrócić na drugą stronę. Tylko czy faktycznie jest to prawda?
Otóż nie. Jasne, jedną z ról jajka w cieście naleśnikowym, jest oczywiście połączenie i swego rodzaju „sklejenie” pozostałych składników. Można jednak znaleźć skuteczną alternatywę. Trzeba po prostu zadbać o odpowiednie proporcje i składniki.
Jak zrobić naleśniki bez jajka?
Przepis na naleśniki, który poznasz za moment, idealne sprawdzi się zarówno do dań i deserów na słodko, jak i jako baza posiłków w wydaniu wytrawnym. I choć będą mniej złociste i rumiane, ze względu na brak jajka, w smaku nie poczujesz różnicy. Co więcej, naleśniki z dzisiejszej receptury są mega elastyczne. Tak więc będziesz mogła je złożyć i wykorzystać na wiele sposobów!
Wszystko co musisz zrobić, aby przygotować idealne ciasto naleśnikowe bez grama jajka, to zmiksować ze sobą 3 składniki. Mowa tu o szklance mąki tortowej, szklance mleka oraz 3 łyżkach oleju. Składniki po połączeniu należy dokładnie wymieszać, aby stworzyły jednolitą i gładką konsystencję ciasta naleśnikowego.

I to wszystko! Tak przygotowane ciasto naleśnikowe smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Z racji, że dodałaś olej bezpośrednio do ciasta, nie musisz dodatkowo natłuszczać patelni.
Zobacz także: Jak zrobić mielone bez jajka? Zamienników nie brakuje