w ,

Najlepsze zamienniki bułki tartej! Jestem pewna, że masz je w swojej kuchni

zamienniki bułki tartej
fot. canva

Podczas panierowania orientujesz się, że skończyła się bułka tarta, a kotlety staną się „gołe” i tym samym na smaku. Panierka to najczęściej jajko, mąka i bułka tarta, jednak nie ma rzeczy niezastąpionych, a panierkę można wykonać z produktów znalezionych w kuchennych szafkach. Trzeba jedynie… odrobiny wyobraźni!

Kotlet schabowy bez panierki z bułki tartej wydaje się przerażającą wizją, o mało smacznym obiedzie. Bez chrupiącej skórki wieprzowina traci na smaku, a przyjemność jedzenia nie jest już taka sama. Również inne potrawy wydają się jakieś nijakie bez panierki. Aby nie dopuścić do tego czarnego scenariusza, warto poszukać zamienników bułki tartej. Możliwe, że posmakują wam tak bardzo, że stale wprowadzicie je do swojej diety. Zamienniki bułki tartej są pod twoją ręką!

Zamienniki bułki tartej

Otręby owsiane oraz płatki górskie

płatki owsiane/ fot. MilaK, canva

Pierwsza rzecz, której powinieneś spróbować to panierka z tych produktów. Po zmieleniu będą przypominać bułkę tartą, a same w sobie są bogactwem błonnika i minerałów. Warto wiedzieć, że zawierają gluten, więc są nieodpowiednie dla osób z jego nietolerancją. Panierka z tych produktów jest chrupiąca i bardzo smaczna!

Płatki kukurydziane

Pewnie jesz je jako dodatek do mleka, a prawda jest taka, że możesz z nich wyczarować chrupiącą panierkę do kurczaka. Takie płatki po obróbce przypominają panierkę niczym z fast fooda, a są znacznie zdrowsze. Płatki dodają słodkawy smak do mięsa, polecamy je łączyć z filetami z kurczaka oraz polędwiczkami.

Mielone orzechy

orzeszki ziemne/ fot. tOphumorus, canva

Orzechy są głównie używane w cukiernictwie, jednak warto zaznaczyć, że wytrawne potrawy lubią ich towarzystwo. Słone pistacje, orzeszki ziemna czy arachidowe mogą zostać zamiennikiem bułki tartej, wystarczy je zmielić i „przykleić” do kotleta za pomocą jajka. Poza orzechami można użyć różnych nasion: siemię lniane, sezam, czarnuszka, dynia czy słonecznik.

Wiórki kokosowe

Ostatnia propozycja to wykorzystanie wiórków kokosowych. Taka panierka nie będzie pasować do każdego rodzaju mięsa, gdyż daje orientalny posmak całemu daniu. Trudno sobie wyobrazić schabowego z kokosem, ale kurczak z ryżem w kokosowej panierce nie brzmi tak źle!

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli