Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Ale czy wiesz na czym smażyć karpia, aby wyszedł najlepszy? Dziś odpowiemy na to pytanie!
Kiedy słyszę hasło „Wigilia” w mojej głowie od razu pojawia się stół z białym obrusem na którym czeka już na nas czerwony barszcz z uszkami i smażony karp. Tak, to dwie klasyczne potrawy wigilijne, które co roku muszą znaleźć się na naszym świątecznym stole. U Ciebie jest podobnie?

Jeśli tak, ten artykuł powstał z myślą o Tobie. Dlaczego? Już za chwilę dowiesz się, na czym smażyć karpia, aby wyszedł idealny pod każdym kątem. Z pewnością każdemu z nas zależy na przygotowaniu idealnej wieczerzy wigilijnej, dlatego dobrych rad nigdy za wiele. Zabieramy się do pracy!
Na czym smażyć karpia, aby wyszedł jak milion dolarów?
Jak się okazuje, istnieje tylko jedna dobra odpowiedź. Otóż karpia najlepiej smażyć na oleju rzepakowym. Zapytasz dlaczego? Już odpowiadamy.
Otóż olej rzepakowy świetnie sprawdza się podczas smażenia w wysokich temperaturach. A to kluczowa sprawa w przypadku przygotowania idealnego karpia. Inne tłuszcze w bardzo wysokich temperaturach mogą zacząć się palić. Co więcej, mogą uwalniać rakotwórcze substancję. Dlatego też lepiej nie kombinować i smażyć karpia na oleju rzepakowym.

Więcej cennych rad z przygotowaniem wigilijnych potraw czeka na naszej stronie. Z nami przygotowanie Wigilii będzie proste jak „bułka z masłem”!
Zobacz także: Schab pieczony z tego przepisu rozpływa się w ustach. Zrób go, a święta będą udane!