Mrożenie to jeden z najstarszych sposobów konserwowania żywności, ale nie każdy produkt się do tego nadaje — jak jest w przypadku jajek? Otóż możesz być zaskoczona, ale można je mrozić, pod warunkiem że są odpowiednio przygotowane. Sprawdź kiedy możesz mrozić jajka, a kiedy bezwzględnie się przed tym powstrzymać.
Zacznijmy od tego, jakich jajek nie można mrozić, gdyż lista jest naprawdę długa. Pod żadnym pozorem nie wstawiaj do zamrażarki surowych jajek w skorupkach, jajek na twardo czy past jajecznych. Jako w skorupce pęknie i zaleje nam zamrażarkę. Ugotowane jajka nigdy nie zamrożą się w pełni, co sprawi ze bakterie zaczną się namnażać mimo ujemnej temperatury.
Mrożenie jajek jest możliwe, ale trzeba je dobrze przygotować
Generalnie nie mrozimy jajek, bo jest to niebezpieczne dla naszego zdrowia, jednak jest jeden wyjątek od reguły. Katarzyna Bosacka postanowiła rozjaśnić sytuacje raz na zawsze i dać zielone światło dla wszystkich, którzy się wahają.
Co zrobić z jajkami, które zostały nam po świętach? Na pewno nie możemy mrozić jajek na twardo czy na miękko. Te musimy przerobić albo w formie pasty, albo dodać do sałatek i po prostu zjeść jak najszybciej
mówi Katarzyna Bosacka

Możemy zamrozić jajka surowe — osobno żółtka i osobno białka. […] A jeżeli chcemy zamrozić razem żółtko razem z białkiem, to musimy wcześniej po prostu delikatnie je wymieszać
Takie jajka umieszamy w foliowych woreczkach strunowych, które są szczelne, a zarazem elastyczne i odporne na minusową temperaturę. Nigdy nie decyduj się na słoik, lub szklane naczynie — może pęknąć w trakcie mrożenia. Woreczki trzeba opisać datą zamrożenia, gdyż nie można ich przechowywać dłużej niż 6 miesięcy. Po przekroczeniu tego czasu lepiej nie ryzykować i wyrzucić jajka.