Na wigilijnym stole w całej Polsce króluje czerwony barszcz z uszkami. Czy wiesz, jak przygotować ciasto na uszka, aby było mega elastyczne i się nie rozwarstwiało? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!
Jakie danie najbardziej kojarzy Ci się z Wigilią? W moim przypadku będzie to bez dwóch zdań pyszny barszcz czerwony z domowej roboty uszkami. I nie wiem jak to wytłumaczyć, ale to właśnie w ten magiczny grudniowy wieczór, ta potrawa smakuje jakoś wyjątkowo.

Już kiedyś wspominałam o tym, że to właśnie moja Babcia co roku przygotowuje pyszny barszcz czerwony. Jest również odpowiedzialna za domowej roboty uszka z grzybami, które co roku wychodzą jej po prostu idealne. I nie chodzi tu tylko o niesamowitą kombinację smakową farszu. Jej ciasto na uszka również wymiata. Jest mega elastyczne, w ogóle się nie klei i nie rozpada podczas gotowania.
Sama kilka razy próbowałam przygotować domowe uszka, ale za każdym razem ciasto było jakieś przesuszone, szybko kleiło się do ręki, a podczas gotowania uszek, często się rozrywało. Aby dowiedzieć się co robię źle, odwiedziłam Babcię, która zdradziła mi swój sekretny trik na idealne uszka.

Ciasto na uszka wg Babci Zosi
Każdy z nas zna przepis na ciasto na uszka – mąka, olej, jajko, woda i sól. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to klasyka i nie ma co tu zmieniać. Ale Babcia Zosia ma na ten temat zupełnie inne zdanie. Według niej warto zrezygnować z oleju i zamiast niego dodać do ciasta na uszka smalec lub masło. Dlaczego?
Otóż tłuszcz w takiej postaci nadaje ciastu na uszka mega elastyczności, dzięki czemu nie tylko łatwo je rozwałkować, ale też uformować kształt uszka. Nie będziesz mieć też problemu z ugotowaniem uszek na bazie smalcu lub masła.

I to wszystko! Koniecznie daj mi znać, czy wiedziałaś o tym genialnym triku. Jeśli nie, to czy wykorzystasz go w tym roku podczas przygotowywania ciasta na uszka?
Zobacz także: Tradycyjny barszcz czerwony
Jeden komentarz