Spis treści
W czym moczyć śledzie z beczki? Jak pozbyć się ze śledzi specyficznego aromatu i nieprzyjemnego posmaku? Jak usunąć ze śledzi nadmiar soli? To pytania, które wielu z nas zadaje sobie zwłaszcza w okresie przedświątecznym. I chociaż powszechnie znane metody moczenia śledzi nie są złe, to warto poznać inne sposoby wstępnej obróbki słonych śledzi. Dzięki nim Twoje rybne dania będą wyjątkowo pyszne. Mleko i woda, to już przeżytek!
Moczenie śledzi – po co to robić?
Przepisów na śledzie i potrawy ze śledziami jest mnóstwo. Jednak, aby były one naprawdę smaczne, muszą być wcześniej odpowiednio namoczone. To w tym tkwi największy sekret! Dlaczego moczenie śledzi jest takie ważne?
Śledzie moczy się przede wszystkim po to, by pozbyć się z nich nadmiaru konserwującej soli i przykrego, specyficznego zapachu. Ponadto, dzięki takiemu wstępnemu przygotowaniu śledzi, będą one delikatniejsze i bardziej kruche, a to zdecydowanie poprawi walory smakowe dania.

W czym moczyć śledzie solone?
Śledzie można robić na wiele sposobów: klasycznie z olejem i cebulką, po szlachecku w majonezie, ze śmietaną i jabłkiem, w imbirowej zalewie, z octem po kaszubsku itd. Jednak żadne potrawy ze śledzi, nawet z najlepszej receptury, nie będą w pełni udane, jeżeli wcześniej nie zastosujesz zabiegu ich moczenia. Odsalanie śledzi, zwłaszcza tych naturalnych z beczki (są konserwowane samą solą, a nie chemią), to podstawa.
Tradycyjnie robi się to w wodzie bądź mleku. Warto jednak wypróbować inne, bardziej nietypowe metody pozbywania się nadmiaru soli z ryb. Efekt na pewno pozytywnie Cię zaskoczy!
Zwykłą wodę można zastąpić gazowaną wodą z dodatkiem soku z cytryny, co nada śledziom szlachetnego, delikatnego smaku. Z kolei zamiast mleka, można użyć maślanki bądź kefiru. Śledzie będą wtedy nie tylko kruche i łatwiejsze w dalszej obróbce, ale nabiorą kwaśnego smaku. Przyjemny kwaskowaty posmak śledzi uzyskasz również poprzez moczenie ich w piwie bądź winie.
Ciekawym rozwiązaniem jest też moczenie śledzi w occie jabłkowym z dodatkiem cukru albo w herbacie.

Jak długo moczyć śledzie?
Jeśli już wybrałeś sposób odsalania śledzi, na pewno zastanawiasz się, jak długo należy to robić. I bardzo dobrze! Jest to tak samo istotne, jak płyn, w którym namaczasz rybę.
Optymalny czas moczenia śledzi to 12-18 godzin (minimum 6 godzin). W międzyczasie należy jednak kilka razy wymienić wodę, piwo, maślankę czy inny płyn, w którym znajdują się ryby. Po tym zabiegu śledzie z pewnością nie będą za słone, w dodatku nabiorą odpowiedniej kruchości i konsystencji, a intensywny rybi zapach zostanie zniwelowany.
