Wigilia tuż, tuż. A wraz z nią przygotowanie wielu ryb. Dziś dowiesz się, w czym moczyć karpia, aby pozbyć się zapachu mułu. To takie proste!
Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam ryby na świątecznym stole. Czy to pieczone z ziołami, smażone w pysznej panierce, czy w końcu w galarecie. W Boże Narodzenie mogłabym jeść ryby non stop.
Nie ma jednak co ukrywać, że chociażby w przypadku karpia, można wyczuć niezbyt przyjemny zapach mułu. Jak się go pozbyć w szybki i sprawdzony sposób? Patent jest naprawdę prosty!

W czym moczyć karpia, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu mułu?
Jak się okazuje, nieprzyjemnego zapachu mułu skutecznie pomoże pozbyć się nam mieszanka dwóch produktów spożywczych. Na pewno masz je w swojej kuchni! Oczyszczone kawałki karpia umieść po prostu w mieszance mleka i cebuli. I to wszystko!
Pewnie zastanawiasz się jak to działa? Otóż cebula bez problemu pomoże pozbyć się nieprzyjemnego zapachu. Natomiast mleko sprawi, że karp po przygotowaniu będzie mega soczysty.

Jak długo moczyć karpia w mleku i cebuli? Wystarczy dosłownie kilka minut. Jest to więc przydatny trik na ostatnią chwilę, aby uratować wigilijną ucztę.
A Ty w jaki sposób przygotowujesz karpia na wigilijną ucztę? A może znasz jakieś inne ciekawe triki kuchenne, którymi chciałabyś się ze mną podzielić? Czekam na Twoją odpowiedź!
Zobacz także: Karp w galarecie z tego przepisu zrobi furorę. Tak serwowano go w PRL-u