w

Młoda kapusta powinna mieć słodko-kwaśny smak. Wiesz, jak ją przygotować?

Golfcuk, Getty Images

Podsmażana młoda kapusta to częste danie, którym zajadamy się wiosenną porą. Może konkurować z botwinką, którą tak uwielbiamy. Aby kapusta zachowała swój delikatny smak, ale tym samym nie była mdła, trzeba ją odpowiednio doprawić.

Młoda kapusta charakteryzuje się tym, że nie trzeba jej długo smażyć, bo jest znacznie miększa niż ta starsza odmiana kapusty. Wystarczy ją drobno poszatkować i zalać woda albo domowym bulionem. Z reguły wystarczy jakieś 20 minut na gazie, by warzywo odpowiednio zmiękło.

Młoda kapusta
TAGSTOCK1, Getty Images

Kiedy dusimy kapustę, warto dorzucić łyżkę masła, które nada kremowej konsystencji. Do tego spora ilość koperku, który nadaje świeżości i sporo przypraw: sól, pieprz, cukier i sok cytryny. Jeśli zabraknie Ci tego ostatniego, możesz równie dobrze dolać soku z ogórków kiszonych. Cukier dodany do warzywa podbija jego smak i dodaje słodyczy, która idealnie komponuje się z kwaskowatą cytryną. Idealnie orzeźwiająca, a zarazem delikatna kompozycja.

Taka kapusta nie ma zbyt wielu kalorii, a stanowi naprawdę dobry dodatek do obiadu. Po zimie i żmudnym jedzeniu kiszonek taka kapusta to miła odmiana dla naszego podniebienia. Można ją przygotować w wersji pomidorowej, dodając puszkę krojonych pomidorów. Jeśli natomiast kapusta jest zbyt rzadka, można ją zagęścić zasmażką.

Dokładny przepis na młodą kapustę znajdziesz pod tym linkiem!

  • Miniatura:
  • Golfcuk, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli