Spis treści
Zatkany zlew w kuchni to chyba najgorszy koszmar jaki może nas spotkać. Jak sobie z nim poradzić? I jak go uniknąć w przyszłości? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej!
Często myśląc o kuchni, widzę to pomieszczenie jako jedną dużą maszynę, która składa się z mniejszych trybików – jakimi są sprzęty kuchenne i najważniejsze elementy wyposażenia. I wystarczy, aby tylko jedna część tej maszyny się zepsuła i nagle całość przestaje funkcjonować. Przykład? Co z tego, że przygotowałaś składniki na ciasto, połączyłaś je i przełożyłaś do formy. Jeśli piekarnik jest niesprawny, nic z tym nie zrobisz.
Podobnie jest w przypadku kuchennego zlewu, w którym nie myjemy tylko naczyń, ale też płuczemy warzywa i owoce, czy też odcedzamy makaron. Przy tych codziennych czynnościach łatwo o nieuwagę, która może nas sporo kosztować. Dlaczego? Otóż wystarczy, że trochę jedzenia trafi do odpływu, a po pewnym czasie zlew zostanie zatkany. I kolejna katastrofa w kuchni gotowa.
Zatkany zlew – jakie produkty są za to odpowiedzialne?
Na pewno zgodzisz się ze mną, że lepiej dmuchać na zimne i unikać zatkania zlewu za wszelką cenę. Warto więc widzieć, które produkty są najczęstszą przyczyną tego typu usterek. Na szczycie tej niechlubnej listy z pewnością znajduje się mąka, która w połączeniu z wodą tworzy kleistą mieszankę. A kiedy trafi do odpływu, z łatwością może go zatkać.
Kolejny produkt, o jakim należy tutaj wspomnieć, jest ryż. I choć mogłoby się początkowo wydawać, że jest to drobny składnik, to po napęcznieniu w wodzie może już stanowić poważne zagrożenie. Dlatego lepiej, żeby nie wylądował w zlewie, ponieważ prędzej czy później na pewno go zatka. Zasada ta dotyczy również kasz oraz makaronów.

W zlewie nie powinny lądować również tłuszcze po smażeniu, jak chociażby olej i oliwa. Tłuste ciecze także mogą skutecznie zatkać zlew. Dlatego najlepiej olej po smażeniu zlewać do słoika, który jest do tego przeznaczony. Zresztą o usuwaniu oleju z kuchni już pisaliśmy.
Na tej liście nie może zabraknąć również warzyw z dużą ilością skrobii, jak chociażby ziemniaki. Również niebezpieczne dla naszego zlewu są skorupki po jajkach, które mogą tworzyć zlepek zarówno z tłuszczami, jak i innymi resztkami jedzenia.
Jak odetkać kuchenny zlew domowym sposobem?
Okej, najczęstsze przyczyny zatkanego zlewu są już nam znane. Czas na skuteczną metodę, która pomoże rozwiązać nam ten problem. Po pierwsze wsyp do kuchennego odpływu 1/2 szklanki sody oczyszczonej. Następnie wlej 125 ml octu i odczekaj 30 minut, aby wykorzystane produkty mogły zacząć pracować nad uciążliwym kłopotem. Na koniec wlej do odpływu litr gorącej wody, aby dobrze przepłukać odpływ. I to wszystko!
Zobacz także: Skończyły się kostki czyszczące? Zrób domowy środek do zmywarki