w

Maseczka z żelatyny na lepszą cerę! Tylko kuchenne produkty

Maseczka z żelatyny
13-Smile, Getty Images

Maseczka z żelatyny potrafi wygładzić zmarszczki i nadać elastyczności naszej skórze. Idealnie nadaje się dla cery dojrzałej, która nie jest już tak elastyczna, jak wcześniej. Aby ją przygotować, wystarczy kilka składników z kuchennych szafek i parę minut twojego czasu!

Żelatyna jako składnik do pielęgnacji skóry

Żelatyna powstaje w wyniku częściowej hydrolizy kolagenu pochodzącego zwierzęcego, głównie z kości, skóry i ścięgien zwierząt. Substancja nie powinna mieć zapachu ani smaku, kolor jest przeźroczysty lub lekko żółty. Ma genialne działanie żelujące i jest stosowana w przemyśle spożywczym.

Maseczka z żelatyny działa jak najlepszy krem do pielęgnacji! Ma działanie oczyszczające i ujędrniające, potrafi przyspieszyć procesy regeneracji skóry! Maseczka musi być nałożona w formie żelu, następnie zaczyna się wiązać na naszej twarzy, tym samym pochłania bród i martwy naskórek.

Korzyści domowej maseczki:

  • gładka, jędrna skóra
  • niwelowanie zaskórników
  • powstaje warstwa ochronna na skórze, która hamuje utratę wilgoci ze skóry
  • jest tania, z łatwo dostępnych produktów

Jak zrobić maseczkę z żelatyny?

Maseczka z żelatyny
żelatyna/ fot. Kanawa_Studio, Getty Images Pro

Proporcja, jakiej należy się trzymać to 1:2 – jedna łyżeczka żelatyny i dwie łyżeczki mleka. Żelatynę mieszamy z mlekiem i lekko podgrzewamy w mikrofali (dosłownie kilka sekund), a następnie nakładamy na twarz. Maseczkę pozostawiamy na 15-30 minut, aż do zaschnięcia, zmywamy ciepłą wodą.

Zamiast mleka możesz użyć wody lub herbaty. Większość płynów się nada! Kiedy będziesz ją ściągać, możesz czuć dyskomfort, ponieważ włoski z twarzy zaczynają się przyklejać i w wyrywają się mechanicznie.

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli