w ,

Marchew marnieje w twojej piwnicy? Sprawdź jak ją przechowywać

Marchew to warzywo korzenne, które można przechowywać przez długi czas. Ważne jest, by stworzyć jej odpowiednie warunki i nie doprowadzać do bezpośredniego kontaktu z innymi produktami, które powodują jej psucie.

Przechowywanie dużej ilości marchwi ciągnie za sobą pewne trudności. Jak przechować warzywo by jak najdłużej mogła zachować wyjątkowy smak i jędrność warzywa?

Jak przechowywać marchew w domu?

Zazwyczaj kupujemy małą ilość marchewki, którą jesteśmy w stanie zmieścić w lodówce i zużyć w najbliższym czasie. W takiej sytuacji nie potrzebujemy specjalnych wskazówek co do przetrzymywania. Jeżeli jednak przyjdzie taka sytuacja, że w szale zakupowym kupisz duży worek od lokalnego rolnika, będziesz potrzebowała odpowiednich warunków do przetrzymywania. W prawidłowych warunkach marchew wytrzyma nawet do 3-4 miesięcy.

Odpowiednia temperatura! To warzywo kocha niską, ale dodatnią temperaturę ok. 0-2 stopnie Celsjusza oraz dużą wilgotność powietrza na poziomie 95-98%. To dość spore wymogi, ale można im sprostać.

Roman Belkh/ Getty Images

Najlepsze warunki na przetrzymywanie marchwi to piwnica, garaż, altana ogrodowa lub nieogrzewane pomieszczenie gospodarcze. Jeśli twoja marchew ma natkę, utnij ją aż przy samej nasadzie. Nie przecinaj warzywa! Jeśli jakieś korzenie są zepsute, wyrzuć je jak najszybciej.

Warzywa układaj w skrzynkach, tak by pozostał luz i swobodny przepływ powietrza. Górną warstwę warto przysypać wilgotnym piaskiem na grubość kilku centymetrów.

Ważne jest, by w pomieszczeniu nie było żadnych owoców. Te w procesie dojrzewania wytwarzają etylen, który sprzyja gniciu marchwi i wytworzeniu gorzkiego smaku.

Jak przechowywać obrane warzywo?

Jeśli masz kilka marchewek, które są obrane, ale nie jesteś w stanie ich w danej chwili wykorzystać, nie musisz ich wyrzucać. Zawiń warzywo w wilgotny ręcznik i wsadź do szufladki w lodówce. Możesz ją przechowywać przez następne dwie doby.

Jeśli natomiast potrzebujesz większej ilości czasu, pokrój marchew na mniejsze kawałki i wstaw do szczelnego pojemnika z wodą i cytryną. Pojemnik przechowuj w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli