Spis treści
Marchew to warzywo korzenne, które można przechowywać przez długi czas. Ważne jest, by stworzyć jej odpowiednie warunki i nie doprowadzać do bezpośredniego kontaktu z innymi produktami, które powodują jej psucie.
Przechowywanie dużej ilości marchwi ciągnie za sobą pewne trudności. Jak przechować warzywo by jak najdłużej mogła zachować wyjątkowy smak i jędrność warzywa?
Jak przechowywać marchew w domu?
Zazwyczaj kupujemy małą ilość marchewki, którą jesteśmy w stanie zmieścić w lodówce i zużyć w najbliższym czasie. W takiej sytuacji nie potrzebujemy specjalnych wskazówek co do przetrzymywania. Jeżeli jednak przyjdzie taka sytuacja, że w szale zakupowym kupisz duży worek od lokalnego rolnika, będziesz potrzebowała odpowiednich warunków do przetrzymywania. W prawidłowych warunkach marchew wytrzyma nawet do 3-4 miesięcy.
Odpowiednia temperatura! To warzywo kocha niską, ale dodatnią temperaturę ok. 0-2 stopnie Celsjusza oraz dużą wilgotność powietrza na poziomie 95-98%. To dość spore wymogi, ale można im sprostać.

Najlepsze warunki na przetrzymywanie marchwi to piwnica, garaż, altana ogrodowa lub nieogrzewane pomieszczenie gospodarcze. Jeśli twoja marchew ma natkę, utnij ją aż przy samej nasadzie. Nie przecinaj warzywa! Jeśli jakieś korzenie są zepsute, wyrzuć je jak najszybciej.
Warzywa układaj w skrzynkach, tak by pozostał luz i swobodny przepływ powietrza. Górną warstwę warto przysypać wilgotnym piaskiem na grubość kilku centymetrów.
Ważne jest, by w pomieszczeniu nie było żadnych owoców. Te w procesie dojrzewania wytwarzają etylen, który sprzyja gniciu marchwi i wytworzeniu gorzkiego smaku.
Jak przechowywać obrane warzywo?
Jeśli masz kilka marchewek, które są obrane, ale nie jesteś w stanie ich w danej chwili wykorzystać, nie musisz ich wyrzucać. Zawiń warzywo w wilgotny ręcznik i wsadź do szufladki w lodówce. Możesz ją przechowywać przez następne dwie doby.
Jeśli natomiast potrzebujesz większej ilości czasu, pokrój marchew na mniejsze kawałki i wstaw do szczelnego pojemnika z wodą i cytryną. Pojemnik przechowuj w lodówce.
Konserwacja i przechowywanie żywności
Nie przechowuj jajek w taki sposób! To duży błąd
Jak przechowywać truskawki? Nie zmarnuje się ani jeden owoc
Bezpieczne przechowywanie posiłków zrobionych „na zapas”
Czy można mrozić awokado? O czym warto pamiętać?
Folia bąbelkowa w lodówce to nie żart. Dlaczego warto to robić?
Suszone pomidory w oliwie. Ratunek dla dojrzałych pomidorów
Kawa nie może być przechowywana w tym miejscu!
Jak przechowywać miód by nie stracił cennych wartości? Omijaj te miejsca
Jak przechowywać ser pleśniowy, by był soczysty i miękki?
Zobacz więcej