w

Kuchenny trik na przedłużenie świeżości pietruszki. Zobacz jakie to proste

Jako dziecko myślałeś o niej jak o horrorze, a co gorsza była wszędzie. Zielone liski o charakterystycznym, intensywnym smaku – to ona, pietruszka. Jednak z czasem zacząłeś ją doceniać, gdyż bez niej jedzenie nie byłoby takie samo.

Pietruszka to naturalny lek, zawiera mnóstwo żelaza, witaminy C (więcej niż cytrusy), dobrze wpływa na wzrok i cerę. Można ją przemycić w zupie, głównym daniu czy koktajlu. Niestety ma jedną zasadniczą wadę – szybko więdnie. Jak temu zapobiec? Wypróbuj ten trik.

restyledliving/pixabay

Przedłużenie świeżości pietruszki

Zawiń warzywo w ręcznik, włóż do szklanego naczynia i skrop wodą, a następnie dokładnie zamknij pojemnik. Warzywo powinno zachować świeżość do 2 tygodni.

Kolejny sposób to trzykanie pietruszki „do góry nogami”. Pęczek włóż do słoika (zaleca się duży litrowy) i przekręć, tak by łodygi były u góry. Zakręć słoik i wstaw do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli