Jako dziecko myślałeś o niej jak o horrorze, a co gorsza była wszędzie. Zielone liski o charakterystycznym, intensywnym smaku – to ona, pietruszka. Jednak z czasem zacząłeś ją doceniać, gdyż bez niej jedzenie nie byłoby takie samo.
Pietruszka to naturalny lek, zawiera mnóstwo żelaza, witaminy C (więcej niż cytrusy), dobrze wpływa na wzrok i cerę. Można ją przemycić w zupie, głównym daniu czy koktajlu. Niestety ma jedną zasadniczą wadę – szybko więdnie. Jak temu zapobiec? Wypróbuj ten trik.

Przedłużenie świeżości pietruszki
Zawiń warzywo w ręcznik, włóż do szklanego naczynia i skrop wodą, a następnie dokładnie zamknij pojemnik. Warzywo powinno zachować świeżość do 2 tygodni.
Kolejny sposób to trzykanie pietruszki „do góry nogami”. Pęczek włóż do słoika (zaleca się duży litrowy) i przekręć, tak by łodygi były u góry. Zakręć słoik i wstaw do lodówki.