Spis treści
Kuchenne niezbędniki spożywcze to produkty, które zawsze warto mieć w swojej kuchni. Każdy z nas ma swoje upodobania względem jedzenia, ale „spoiwo” najczęściej jest to samo. Zgadujemy, że pewnie je już masz, ale nie zaszkodzi, by stworzyć „listę ratunkową” np. dla męża.
Kuchenne niezbędniki, które musisz mieć w swoich szafkach!
Jajka
Produkt, który może zostać wykorzystany na miliony sposobów. Może stanowić oddzielne danie, dodatek lub spoiwo sypkich produktów. Trudno sobie wyobrazić gotowanie czy pieczenie bez jajek.

Makaron/ryż/kasza
Produkty zbożowe można przygotować w kilka chwil, do tego sos, mięso lub warzywa i obiad gotowy. Dzięki nim zapewniamy sobie odpowiednią ilość węglowodanów, które działają na zasadzie paliwa w naszym organizmie. Możesz je długo przechowywać, wystarczy im suchy i zamknięty pojemnik np. słoik.

Oliwa z oliwek
Zdrowe źródło tłuszczu, możesz go wykorzystać do smażenia mięsa, ryb i drobiu. Jest dobrym dodatkiem do sosów, czy solo do skroplenia sałatki, czy mozzarelli z pomidorami. Wiele wytrawnych przepisów opiera się na oliwie.

Passata pomidorowa
Z braku czasu takie pomidory mogą stać się naszym przyjacielem. Zrobisz z nich za równo sos, zupę czy dip do pizzy. Wersja z przyprawami czy chilli jeszcze bardziej ułatwi nam sprawę. Taka passata jest o wiele zdrowsza od sosu ze słoika.

Mrożone warzywa
Czy wiesz, że dzienne zapotrzebowanie na warzywa i owoce to 400 gramów? Zjedzenie takiej ilości na raz może być trudniejsze, niż się wydaje, dlatego polecamy podzielić to na mniejsze ilości do każdego posiłku. Zimową porą mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw, ale z pomocą przychodzą mrożonki! Możesz rozmrozić taką ilość, jaka jest Ci akurat potrzebna, a nic się nie zmarnuje.

Miód
A gdyby tak zastąpić cukier miodem? Jest to zdrowa alternatywa do białego słodzika, który nie pomaga naszemu zdrowiu. Chyba nie musimy tłumaczyć, że miód komponuje się idealnie z większością dodatków. Pamiętaj tylko by nie traktować go wrzątkiem, bo straci swoje właściwości!

Bardziej rozbudowana lista zakupów znajduje się tutaj. Sprawdź, co warto włożyć do sklepowego wózka!
Podstawy gotowania, które musisz znać
Sos czosnkowy
Ogórki małosolne z przepisu Jakuba Kuronia. Chrupiące i orzeźwiające
Sól może wysuszyć mięso. Kiedy powinniśmy ją dodać?
Gotowanie jajek w ten sposób ułatwia mi późniejsze obieranie. Genialna porada
Jak długo gotować jajko na miękko? Rozwiewamy wątpliwości
Rozsyp na patelni sól. Naleśniki nie będą przywierać
Jak uratować przesolone ziemniaki? Moja mama zna odpowiedź
Ryba bez panierki w marynacie. Tak dobrej jeszcze nie jadłaś
Zaskocz bliskich hiszpańską ucztą. Paella skradnie ich serca
Zobacz więcej