w , ,

Kuchenne niezbędniki. Jakie produkty musisz mieć zawsze w swojej kuchni?

Getty Images

Kuchenne niezbędniki spożywcze to produkty, które zawsze warto mieć w swojej kuchni. Każdy z nas ma swoje upodobania względem jedzenia, ale „spoiwo” najczęściej jest to samo. Zgadujemy, że pewnie je już masz, ale nie zaszkodzi, by stworzyć „listę ratunkową” np. dla męża.

Kuchenne niezbędniki, które musisz mieć w swoich szafkach!

Sponsorowane

Jajka

Produkt, który może zostać wykorzystany na miliony sposobów. Może stanowić oddzielne danie, dodatek lub spoiwo sypkich produktów. Trudno sobie wyobrazić gotowanie czy pieczenie bez jajek.

Tookapic/Pexels

Makaron/ryż/kasza

Produkty zbożowe można przygotować w kilka chwil, do tego sos, mięso lub warzywa i obiad gotowy. Dzięki nim zapewniamy sobie odpowiednią ilość węglowodanów, które działają na zasadzie paliwa w naszym organizmie. Możesz je długo przechowywać, wystarczy im suchy i zamknięty pojemnik np. słoik.

Sponsorowane
Valeriy_G/Getty Images

Oliwa z oliwek

Zdrowe źródło tłuszczu, możesz go wykorzystać do smażenia mięsa, ryb i drobiu. Jest dobrym dodatkiem do sosów, czy solo do skroplenia sałatki, czy mozzarelli z pomidorami. Wiele wytrawnych przepisów opiera się na oliwie.

Kuchenne niezbędniki
dulezidar/Getty Images Pro

Passata pomidorowa

Z braku czasu takie pomidory mogą stać się naszym przyjacielem. Zrobisz z nich za równo sos, zupę czy dip do pizzy. Wersja z przyprawami czy chilli jeszcze bardziej ułatwi nam sprawę. Taka passata jest o wiele zdrowsza od sosu ze słoika.

Kuchenne niezbędniki
fcafotodigital/Getty Images Signature
Sponsorowane

Mrożone warzywa

Czy wiesz, że dzienne zapotrzebowanie na warzywa i owoce to 400 gramów? Zjedzenie takiej ilości na raz może być trudniejsze, niż się wydaje, dlatego polecamy podzielić to na mniejsze ilości do każdego posiłku. Zimową porą mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw, ale z pomocą przychodzą mrożonki! Możesz rozmrozić taką ilość, jaka jest Ci akurat potrzebna, a nic się nie zmarnuje.

Kuchenne niezbędniki
Juranmonino/ Getty Images Signature

Miód

A gdyby tak zastąpić cukier miodem? Jest to zdrowa alternatywa do białego słodzika, który nie pomaga naszemu zdrowiu. Chyba nie musimy tłumaczyć, że miód komponuje się idealnie z większością dodatków. Pamiętaj tylko by nie traktować go wrzątkiem, bo straci swoje właściwości!

Gasfull/pixabay

Bardziej rozbudowana lista zakupów znajduje się tutaj. Sprawdź, co warto włożyć do sklepowego wózka!

Sponsorowane
Google News
Obserwuj coolinarny logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!
  • Źródła:
  • ekoj.pl link zewnętrzny
  • Miniatura:
  • Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli