w ,

Które potrawy wielkanocne można przygotować z wyprzedzeniem? Podpowiadamy

potrawy które możesz zrobić z wyprzedzeniem
karma_pema, Getty Images Signature

Nie ma nic gorszego niż stanie w kuchni przez kilka godzin i robienie kilku potraw na raz. Pewnie większość z nas choć raz w życiu zaliczyła taką wpadkę, bo w głowie cały czas tłumaczymy sobie „że mamy na wszystko czas”. O wiele lepiej zabrać się za gotowanie kilka dni wcześniej i rozłożyć obowiązki w taki sposób, by nas nie przytłoczyły.

Świąteczne potrawy, które możesz zrobić z wyprzedzeniem

Sponsorowane

Zanim zaczniesz gotować, musisz dokładnie wiedzieć, jakie przekąski znajdą się na twoim talerzu. Kiedy już poczniesz zakupy i dopniesz plan, możesz przystąpić do działania.

Około tydzień przed świętami możesz przygotować kruche ciasto na mazurka, a następnie zamrozić je, by było gotowe do upieczenia 2 dni przed świętami. Takie ciasta spokojnie mogą przeczekać kilka dni w zamrażarce.

robienie ciasta/ fot. simarik, Getty Images Siganture

Jeśli jeszcze nie przygotowałaś zakwasu na żurek, to ostatni dzwonek, bo musi on odstać od 3 do 5 dni, by dobrze sfermentować.

W Wielką środę można upiec część mięs, a następnie umieścić je w workach próżniowych, a następnie wstawiamy je do lodówki. W takich warunkach nie mają prawa się zepsuć.

Sponsorowane

Wielki Czwartek to czas na pieczenie biszkoptów i pasztetów. Biszkopt wstawiony do plastikowego pojemnika i szczelnie zamknięty spokojnie przetrwa dwa dni, aż przełożysz go masą. Podobnie z pieczonym pasztetem — szczelnie zamknięty może przeczekać 3 dni w lodówce. Zamrożone ciasto z mazurków można już upiec i odstawić na przełożenie kremem na następny dzień.

potrawy które możesz zrobić z wyprzedzeniem
żurek/ fired1991, Getty Images

Wielki Piątek to dzień, gdzie można przygotować wszystkie wypieki, masy i kremy. Dodatkowo trzeba zadbać o święconkę i uzupełnić ją o wszystkie niezbędne elementy — dokładną rozpiskę znajdziesz tutaj.

W Wielką Sobotę robimy żurek, mieszane sałatki np. jarzynową. Dodatkowo pieczemy chleby lub kupujemy u okolicznego piekarza. W ten dzień warto sprawdzić, czy mamy wszystkie składniki, gdyż jest to ostatni dzień gdy możemy uzupełnić braki. W ten dzień możesz także ugotować jajka na twardo, lecz wstrzymaj się z faszerowaniem — to trzeba zrobić zaraz przed podaniem.

Jak widzisz, potrawy przygotowane z wyprzedzeniem można tak zaplanować, by w niedziele nie trzeba było za wiele robić.

Świąteczna niedziela to czas świętowania, więc poza podaniem jedzenia i przygotowania zimnej płyty, nie powinnaś robić nic więcej niż ucztować w gronie rodziny.

Sponsorowane
  • Miniatura:
  • karma_pema, Getty Images Signature
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli