Spis treści
Wyobraź sobie taką sytuację: wysyłasz swojego męża po zakupy i na liście widzi dopisek „awokado”, jednak przy półce okazuje się, że są dwie odmiany — które wybrać? Są trzy opcje zakończenia tej historii — zadzwoni do Ciebie z pytaniem, weźmie pierwsze z brzegu lub powie, że nie mógł znaleźć produktu. Sama możesz nie znać odmiany awokado, bo zazwyczaj kupujesz je wzrokowo, a tłumaczenie przez telefon nie zawsze da pożądany efekt. W tym artykule wyjaśnimy, które awokado lepiej wybrać. Poznasz nazwy i specyfikacje, a twój mąż nie wróci już z pustymi rękoma.
Awokado to owoc, który jest chętnie wykorzystywany w kuchni, głównie jako dodatek do pieczywa i sałatek. Jeśli jest odpowiednio dojrzały, ma kremową konsystencję i może ze spokojem zastąpić masło na kanapce. Jego ceny są dość wysokie, zielone awokado Fuerte to koszt ok. 5 zł za sztukę, odmiana Hass z ciemną skórką to ok. 6-7 zł za sztukę. Cena nie jest najniższa, jednak jest to uwarunkowane sprowadzeniem produktu z zagranicy oraz jego genialnymi właściwościami.
Które awokado wybrać?

Odpowiedź może nas zaskoczyć lub nie, ale obydwie odmiany nie różnią się za bardzo pod względem wartości odżywczych. Owoce w 75% składają się z tłuszczów jednonasyconych, a te są niezwykle wartościowe dla naszego organizmu. Są bogate w kwas oleinowy, magnez, potas, wapń, fosfor i błonnik.
Pod względem smaku odmiany nieco się różnią, awokado hass jest bardziej kremowe i łatwiej kupić dojrzały owoc. Odmiana Fuerta ma to do siebie, że szybciej się psuje. Mimo że z zewnątrz wygląda zachęcająco, w środku może być już popsuta.
Zepsute awokado po jednym dniu? Nie natnij się!

Unikaj zbyt miękkich owoców, są one na granicy zepsucia i nie warto w nie inwestować. W miejscu, gdzie był ogonek owocu, powinien być mały „guziczek”. Jeśli damy radę go delikatnie wcisnąć w owoc, to znak, że awokado jest dojrzałe. Hass ma dość twardą skórkę, więc na pierwszy rzut oka mamy wrażenie, że jest zielone. Mały test w sklepie powinien rozwiązać twoje wątpliwości.
Zobacz również: