Dobry chleb to podstawa w kuchni, w dzisiejszych czasach można go kupić dopasowany do każdej diety: bez glutenu, laktozy czy jajek. Jest to duże ułatwienie, jednak warto pamiętać, że ma on krótki termin przydatności i szybko wysycha.
Świeżo upieczony chleb to rozkosz dla naszego podniebienia. Po pierwszym dniu zaczyna jednak twardnieć i wysychać, automatycznie staje się mniej smaczny i część z nas spisuje go na straty. Mało kto wie, że można go ponownie wykorzystać.
Mamy kilka pomysłów na wykorzystanie takiego chleba, by był ponownie w użytku. Sprawdź co zrobić, by żyć w zgodzie z nurtem less waste.
Producenci zaczęli stosować metodę bake-off, czyli pieczenia chleba w 80%, następnie zmrożenie i wypiekanie prosto w sklepie w zależności od ilości zapotrzebowania. Takim sposobem nie trzeba niczego wyrzucać.

Czy wiesz ze ciemne pieczywo czerstwieje znacznie wolniej od białego? Tak samo w przypadku małych i dużych bochenków, te większe szybciej tracą na świeżości. Poniżej kilka sposobów na czerstwy chleb:
#1 Kupuj dobrej jakości pieczywo! Jeśli skład pieczywa jest niczym tablica chemiczna — nie kupuj! Chleb dobrej jakości ma zaledwie kilka składników i nie potrzebuje zbędnych dodatków. Dobrej jakości pieczywo wolniej czerstwieje.
#2 Nie kupuj na zapas! Jeśli kupujesz więcej pieczywa z myślą „A może się przyda…” wiedz, że na 90% go nie zjesz. Lepiej kupić codziennie kawałek chleba, niż jeden duży bochenek, który pod koniec tygodnia będzie niejadalny.

#3 Odśwież skórkę chleba. Na drugi/trzeci dzień skórka chleba może być rozmiękła, jeśli chcesz przywrócić jej chrupkość, zastosuj pewien trik. Zwilż chleb i wstaw do piekarnika na 5-7 minut, będzie jak nowy.
#4 Nadmiar chleba najlepiej zamrozić. Jeśli wiesz, że nie będziesz w stanie zjeść bochenka, wstaw go do zamrażarki na lepszy czas. Dzięki temu nic nie wyrzucisz.
Jeden komentarz