w

Koncentrat pomidorowy pleśnieje po otwarciu? Mamy na to sposób!

Koncentrat pomidorowy pleśnieje po otwarciu

Koncentrat pomidorowy to produkt uniwersalny, nadający smaku i aromatu wielu daniom. Często nie jesteśmy w stanie zużyć go na raz, więc chowamy go do lodówki w nadziei, że przyda się za jakiś czas. Jakie jest nasze zdziwienie, gdy po kilku dniach widzimy na nim pleśń. Taki produkt należy jak najszybciej wyrzucić. Jak zabezpieczyć go na dłużej? Sprawdź!

Koncentrat pomidorowy to obowiązkowe wyposażenie szafki w kuchni. W końcu bez niego nie byłoby wielu popularnych zup i sosów. Otwarty słoiczek trzeba szybko wykorzystać, gdyż po czasie zaczyna pleśnieć. Jak temu zapobiec?

Sponsorowane
olej/ fot. canva

Najlepszym sposobem na zabezpieczenie koncentratu jest oliwa lub olej. Tłuszcz nada warstwy ochronnej przed pleśnią, a przy tym nie zmieni konsystencji i właściwości produktu. Taki słoiczek wytrzyma kilka tygodni w naszej lodówce.

Jak to dobrze zrobić? Wyrównaj powierzchnię koncentratu w słoiczki i dolej oleju na ok. 0,5 cm, zakręć i wstaw do lodówki. Tłusta warstwa odcina powietrze i przeciwdziała pleśni.

Innym sposobem na koncentrat będzie mrożenie produktu. W takim wypadku trzeba go przełożyć do foliowego woreczka lub plastikowego pojemnika. Dobrym sposobem jest podzielenie koncentratu na małe porcje np. w foremce do lodu. Takie kostki można wrzucać prosto do gorącej zupy czy sosu.

Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli