Pomidorowa to królowa każdego początku tygodnia, gdyż robimy ją najczęściej z pozostałości z rosołu, a ten statystycznie jadamy jedynie w niedzielę. Jednym z najważniejszych składników zupy to przecier pomidorowy, który nadaje cały smak i aromat. Często dodajemy go w niewłaściwym momencie, a co za tym idzie, tracimy jego cenne właściwości.
Sprawdź, czy wykorzystujesz cały potencjał przecieru pomidorowego.
Pomidorowa dzieli się na dwa obozy. Możemy ją przygotować ze świeżych pomidorów lub wykorzystać gotowy koncentrat pomidorowy. Jako że najlepsze pomidory mamy głównie latem, to ciężko będzie nam o nie w zimie. Wtedy wracamy do starego dobrego koncentratu, który może mieć wiele form: od pomidorów z puszki do gęstej pasty w słoiczku. Każdy wybiera co dla niego najlepsze i najwygodniejsze.
Kiedy dodawać koncentrat do pomidorówki?

Większość z nas dodaje koncentrat przedwcześnie, co skutkuje utrata smaku i całe danie staje się mniej wyraziste.
Pomidorowy dodatek dodajemy pod koniec gotowania, tuż przed śmietanką. Zupę z pomidorowym przetworem gotujemy maksymalnie 5 minut, taki czas pozwala zachować esencjonalność zupy.
Jeden komentarz