w

Kiedy dodać sól do makaronu? Tak robią włoscy kucharze

Kiedy dodać sól do makaronu

Pewnie zastanawiałeś się kiedyś, kiedy istnieje odpowiednia chwila, by dodać sól do makaronu? Czy mam to zrobić na początku gotowania a może pod koniec? Wiele osób wpada w niepozorną pułapkę lub zwyczajnie nie przykuwa uwagi do tego, kiedy dorzuca sól. Efektem tego jest nijaki w smaku makaron. Sprawdź, kiedy jest idealny moment!

Niepozorny makaron, a tyle problemów! Otóż okazuje się, że ten produkt spożywczy potrzebuje znacznie więcej dopieszczenia, niż nam się wydaje. Jednym z nich będzie solenie w odpowiednim momencie.

Kiedy dodać sól do makaronu?

sól/ fot. canva

Zacznijmy od początku! Aby makaron ugotował się poprawnie, należy przygotować mu odpowiednie warunki. Złotą zasadą jest 1 litr wody na 100 g makaronu, lepiej dodać za dużo płynu niż by miało go brakować. Dobrze, by garnek był nieco większy, nie będzie wtedy mowy o żadnym sklejeniu. Teraz kolej na sól, dodaj ją w momencie, gdy woda zacznie wrzeć! Jeśli dosypiesz przyprawę do zimnej wody, będziesz musiała czekać o wiele dłużej na zagotowanie wody. Otóż to niepozorne działanie sprawi, że osolona woda osiągnie nową temperaturę wrzenia. To zjawisko nazywane jest podniesieniem temperatury wrzenia.

Ile dodać soli?

Aby wyważyć złoty środek, przyjmuje się, by dodać 3/4 łyżeczki soli na 1 l wody. Następnie postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien mieć konsystencje al dente, gdyż włosi akceptują tylko taki rodzaj przygotowania.

makaron/ fot. canva

Wodę z ugotowanego makaronu można wykorzystać jako dodatek do sosu. Ma w sobie pełno skrobi, która zagęści sos i doda mu kremowej konsystencji.

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

    Autor: Ola Zając

    Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
    Napisz do Oli