w

Każdy przepis mówi o zbieraniu szumowin z rosołu. Czy to naprawdę konieczne?

Nieważne jaki przepis, zawsze pojawia się informacja o konieczności zbierania szumowin z powierzchni rosołu. Czy to naprawdę konieczne? Co się stanie, jeśli tego nie zrobimy? Postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości. Koniecznie przeczytaj artykuł by już raz na zawsze pozbyć się fałszywych informacji.

Rosół jest tradycyjną polską zupą, która gości na każdej rodzinnej uroczystości. Ile osób, tyle przepisów na zupę, jednak są pewne złote zasady, których warto przestrzegać. Dzięki nim nasza zupa będzie smaczniejsza a wygląd będzie jeszcze bardziej zachęcający. Na smak ma wpływ jakość produktów, jak i czas gotowania zupy. Szumowanie się zupy to naturalny proces ścinania się białka z mięsa, na ogół zbieramy brzydką pianę, ale co by stało w momencie pozostawienia jej na powierzchni zupy?

oksix/Getty Images

Szumowiny powstałe przy gotowaniu rosołu to głównie kolagen, wpływa on pozytywnie na naszą skórę oraz kości. Jeśli wyłowimy go z rosołu to pozbawiamy go części wartości odżywczych, ale tym samym nie dopuścimy do mętnienia rosołu, który będzie nie apetycznie wyglądał. Po naszej stronie należy wybór, czy chcemy ładny, klarowny rosół, czy bardziej odżywczą, ale mniej apetyczną zupę.

Na mętnienie rosołu może wpłynąć również kilka innych czynników. Gotowanie rosołu z nierozmrożonego mięsa czy duży ogień również wpłyną negatywnie na klarowność zupy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli