Spis treści
Każda gosposia wie, że suszone grzyby wymagają dłuższego moczenia przed dalszą obróbką. W trakcie procesu suszenia grzyby tracą wodę, a żeby ponownie napęcznieć, potrzebują kilku godzin w kąpieli. Dorzucamy je do większości polskich potraw jak bigos, kapusta, uszka czy krokiety. Aby nie chrzęściły nam między zębami, trzeba zadbać o dobre przygotowanie produktu.
Suszone grzyby są wygodnym składnikiem, gdyż można je przechowywać przez wiele miesięcy, a już kilka sztuk uwalnia niesamowity aromat i dodaje mnóstwa smaku daniom. Jak je namoczyć, by oddały maksimum smaku?
Jak namoczyć suszone grzyby?

Moczenie grzybów sprawia, że stają się miękkie i łatwiejsze w obróbce, dodatkowo możemy pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń, które ciężko było wypłukać przed suszeniem. Warto jednak znać granicę, by wraz z piaskiem nie wypłukać całego aromatu.
Zacznij od wypłukania grzybów na sitku pod bieżącą wodą. Nie robimy tego długo, zależy nam jedynie na wypłukaniu ewentualnych zanieczyszczeń. Następnie wrzucamy grzyby do garnka i zalewamy letnią wodą, by przykryła grzyby. Ważna jest temperatura, nie może być ani za ciepła, ani za zimna. W letniej grzyby szybciej rozmiękną, gorąca woda powoduje twardnienie, a przecież nie o to w tym chodzi.
Woda nie jest jedynym płynem, w którym można moczyć grzyby! Dużo ludzi zamienia ją na mleko, które sprawi, że staną się delikatniejsze w smaku. W tym przypadku decydujemy się na letnie mleko z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Nie przesadzaj z ilością soli, lepiej dosolić później niż szukać sposobu na uratowanie grzybów.
Ile moczyć grzyby?
Jeśli decydujesz się na mleko, wystarczy 4-5 godzin by stały się miękkie. Po tym czasie wyjmujemy grzyby, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, a następnie obgotowujemy.

Woda potrzebuje znacznie mniej czasu, po ok. 2-3 godzinach grzyby będą gotowe do dalszej obróbki. Dużo zależy od gatunku grzyba, podgrzybki są gotowe już po dwóch godzinach. Warto więc sprawdzać co jakiś czas jak się zachowują.
Po namoczeniu należy ugotować grzyby. Wrzucamy je do świeżej wody i gotujemy od 40 minut do godziny. Im dłużej to robimy, tym bardziej wytrącamy ich smak, więc nie należy tego przeciągać w nieskończoność. Gotowanie grzybów liczymy od momentu wrzenia wody, a nie wrzucenia do wody.
Jeden komentarz