w

Jeśli kroisz ziemniaki przed gotowaniem, lepiej przestań! W ten sposób tracą witaminy!

ziemniaki przed gotowaniem
skhoward/ Getty Images

Ziemniaki to bogate źródło potasu, błonnika i witaminy C, jednak aby je spożyć, należy je pierwsze ugotować, by pozbyć się trujących substancji. Jest jednak jeden błąd, który notorycznie popełniamy, a przyczynia się on do utraty cennych składników z warzyw. Kroisz ziemniaki przed gotowaniem, myśląc, że szybciej zmiękną? Z jednej strony zyskujesz czas, z innej tracisz ważne składniki odżywcze!

Ziemniaki to zdrowe i popularne warzywo. Statystycznie ląduje najczęściej na naszym talerzu jako dodatek do obiadu. Rocznie przeciętna osoba zjada do 90 kg tego warzywa!

Sponsorowane

Kroisz ziemniaki przed gotowaniem? To powszechny błąd

Ziemniaki potrzebują sporo czasu na ugotowanie, a że my jesteśmy z natury niecierpliwi, staramy się skrócić ten proces do minimum. Mniejsze cząstki ziemniaków, to zarazem krótsze gotowanie, mimo że pomysł wydaje się genialny, raczej taki nie jest. W taki sposób pozbawiamy ich cennych witamin! Ziemniaki najlepiej gotować w mundurkach lub w dużych kawałkach. Nigdy nie krój ich drobno, wtedy wszystkie cenne wartości ulecą wraz z wylaną wodą.

Jak zaoszczędzić kilkanaście minut na gotowaniu ziemniaków?

ziemniaki przed gotowaniem
gotowanie ziemniaków/ fot. Naked King, Getty Images

Jest to banalna metoda, która pozwoli przyspieszyć proces gotowania. W czajniku elektrycznym zagrzej sporą ilość wody, a kiedy będzie gotowa, zalej nią ziemniaki w garnku i postaw na ogniu. W ten sposób ziemniaki staną się miękkie o wiele szybciej.

Sponsorowane

Innym patentem, o którym mało kto pamięta, jest gotowanie pod przykrywką. Banalne, jednak nie zawsze zdajemy sobie sprawę z takich szczegółów!

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli