Spis treści
Ziemniaki to bogate źródło potasu, błonnika i witaminy C, jednak aby je spożyć, należy je pierwsze ugotować, by pozbyć się trujących substancji. Jest jednak jeden błąd, który notorycznie popełniamy, a przyczynia się on do utraty cennych składników z warzyw. Kroisz ziemniaki przed gotowaniem, myśląc, że szybciej zmiękną? Z jednej strony zyskujesz czas, z innej tracisz ważne składniki odżywcze!
Ziemniaki to zdrowe i popularne warzywo. Statystycznie ląduje najczęściej na naszym talerzu jako dodatek do obiadu. Rocznie przeciętna osoba zjada do 90 kg tego warzywa!
Kroisz ziemniaki przed gotowaniem? To powszechny błąd
Ziemniaki potrzebują sporo czasu na ugotowanie, a że my jesteśmy z natury niecierpliwi, staramy się skrócić ten proces do minimum. Mniejsze cząstki ziemniaków, to zarazem krótsze gotowanie, mimo że pomysł wydaje się genialny, raczej taki nie jest. W taki sposób pozbawiamy ich cennych witamin! Ziemniaki najlepiej gotować w mundurkach lub w dużych kawałkach. Nigdy nie krój ich drobno, wtedy wszystkie cenne wartości ulecą wraz z wylaną wodą.
Jak zaoszczędzić kilkanaście minut na gotowaniu ziemniaków?

Jest to banalna metoda, która pozwoli przyspieszyć proces gotowania. W czajniku elektrycznym zagrzej sporą ilość wody, a kiedy będzie gotowa, zalej nią ziemniaki w garnku i postaw na ogniu. W ten sposób ziemniaki staną się miękkie o wiele szybciej.
Innym patentem, o którym mało kto pamięta, jest gotowanie pod przykrywką. Banalne, jednak nie zawsze zdajemy sobie sprawę z takich szczegółów!
Zobacz również:
- Jak szybko obrać ziemniaki? Obieraczka nie będzie potrzebna
- Idealna ogórkowa ma swoją kolejność dodawania składników. Pierwsze ziemniaki czy ogórki?
Podstawy gotowania, które musisz znać
Sos musztardowy
Bułka do burgera
Jak pokroić tort, aby nie zaliczyć wpadki? Cukierniczy trik już czeka
Sos miodowo-musztardowy
Jak zmiękczyć mięso na grilla? Zasada 3 składników wymiata
Surówka z marchewki i ananasa podbija nasze stoły. Jak ją zrobić?
Jakie ogórki do mizerii są najlepsze? To klucz do sukcesu
Jak ugotować kaszę jaglaną, aby zachwycała smakiem?
Zastanawiasz się ile gotować bób? Rozmiar jest ważny
Zobacz więcej