w

Jaki cukier najlepiej sprawdzi się do bezy? Znamy odpowiedź!

pear83, Getty Images

Beza to podobno królowa wśród wypieków. I w sumie nie ma się co dziwić, biorąc pod uwagę, jak pięknie może się prezentować. O smaku już nawet nie wspomnę. Ale czy wiesz, jaki cukier do bezy nadaje się najlepiej?

Zanim przejdziemy do szczegółów, muszę podkreślić, że beza to dla wielu osób nie lada wyzwanie. I niejednokrotnie miłośnicy słodkości poddają się już na samym starcie, nie wierząc w powodzenie swojej misji. I muszę przyznać, że ja do niedawna również należałam do tego grona.

Sponsorowane

Ale w końcu postanowiłam zmierzyć się z królową wypieków i nie żałuje. Od tej pory beza często gości w mojej kuchni. I u Ciebie może być podobnie!

Jaki cukier do bezy?

Aby beza nie okazała się klapą, należy zadbać o odpowiednie składniki. I kluczowe znaczenie w przypadku bezy ma odpowiedni cukier oraz sprawdzone proporcje.

Otóż do bezy najlepiej nadaje się cukier drobny, który rozpuszcza się znacznie szybciej niż gruby kryształ. Używając grubszego cukru, ryzykujesz, że w upieczonej bezie będą wyczuwalne grudki cukru. A to duży błąd. W idealnej bezie cukier nie może być wyczuwalny, dlatego drobny produkt to podstawa.

Sponsorowane

Co więcej, pamiętaj, że na jedno białko powinniśmy używać 50 g cukru. Dzięki tej proporcji idealna beza uda się za każdym razem!

Ubijanie bezy/źródło: Katerina Holmes, Pexels

Warto również pamiętać, że cukier do ubitych białek dodajemy stopniowo, aby miał czas się rozpuścić. W przeciwnym razie, beza po prostu nam opadnie i wyjdzie klapa.

Teraz już wiesz, jaki cukier najlepiej sprawdzi się do przygotowania bezy. Dlatego nie zwlekaj i przygotuj pyszną królową wypieków w świątecznym klimacie. Na pewno takim wypiekiem zrobisz furorę wśród swoich bliskich!

Zobacz także: Kruche ciasteczka w świątecznym klimacie. Zrobisz je w prosty sposób

  • Miniatura:
  • pear83, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani