w ,

Jaka ryba najlepiej nadaje się do przygotowania ryby po grecku?

Gpoint Studio

Ryba po grecku to jedno z podstawowych dań, jakie możemy znaleźć na wigilijnym stole. Ale czy wiesz, jaka ryba najlepiej nadaje się do tej potrawy? Zaraz wszystko stanie się jasne!

Święta Bożego Narodzenia, a co za tym idzie, Wigilia zbliżają się wielki krokami. Na świątecznym stole w moim domu pomiędzy pierogami z kapusty i grzybów, czerwonego barszczu z uszkami, kutii, czy serniczka cioci Danusi nie może zabraknąć ryby po grecku.

Sponsorowane
Wigilia/źródło: olejx, Getty Images

Cała moja rodzina przepada za tym daniem, dlatego nie powinien zdziwić Cię fakt, że właśnie ta potrawa najszybciej znika z wigilijnego stołu. Jednak, aby ryba po grecku wyszła idealnie, oprócz sprawdzonego przepisu, trzeba również pamiętać o składnikach dobrej jakości. A w tym przypadku bazą całego dania jest ryba, którą pomogę Ci zaraz wybrać!

Ryba po grecku – jaka ryba?

W supermarketach i hurtowniach możemy znaleźć całą masę ryb różnego rodzaju. Dziś jednak skupimy się na takich, które najlepiej sprawdzą się do przygotowania ryby po grecku.

#1 Dorsz – zaczynamy chyba od jednej z najbardziej popularnych ryb w naszym kraju. I tak się składa, że pojawia się ona również na moim stole wigilijnym w postaci ryby po grecku. Jakie więc są jej zalety? Po pierwsze, dorsz nie ma dużo ości, których nie cierpię. Jest to również bardzo smaczna i chuda ryba, która nie jest jednocześnie ciężkostrawna. A podczas kolacji wigilijnej ma to ogromne znaczenie. Co więcej, warto pamiętać, że dorsz jest bardzo delikatny i nie wymaga długiej obróbki cieplnej, dlatego też wybierając tą rybę, możesz zaoszczędzić sporo czasu przy świątecznych przygotowaniach.

Sponsorowane

#2 Miruna – ta chuda ryba będzie super uzupełniać się z warzywami korzennymi i sosem pomidorowym. Również jest lekkostrawna, przy jej wyborze nie musimy obawiać się dużej ilości ości. Ponadto miruna nie ma „specyficznego zapachu” ryby, który dla wielu osób jest nie do przyjęcia. To także bardzo delikatna i pyszna w smaku ryba, dlatego świetnie nada się jako baza ryby po grecku.

#3 Sandacz

Na trzecim miejscu w moim zestawieniu znalazł się sandacz. Smak tej ryby również jest delikatny, a jego zapach z pewnością nie przeraża. Co więcej, mięso tej ryby ma piękny biały kolor. W przypadku chudego sandacza również nie musisz obawiać się sporej ilości ości, jest to więc bezpieczny wybór do przygotowania ryby po grecku.

A Ty jaką rybę kupisz w tym roku do przygotowania ryby po grecku?

Zobacz także: Dodaj te dwa składniki do barszczu czerwonego. Wyjdzie jak u Babci

Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani