w

Jaką kaszę dodać do krupniku? Jęczmienna to już przeżytek!

Jaką kaszę dodać do krupniku
fot. canva

Z doświadczenia wiem, że krupnik się kocha lub nienawidzi. Zupa jest kuzynką rosołu, jednak podaje się ją z kaszą jęczmienną, mięsem i kawałkami warzyw. Zastanawiałaś się kiedyś jaki rodzaj kaszy najlepiej pasuje do krupniku? Pewnie powiesz, że kasza jęczmienna, jednak uważamy, że istnieje coś lepszego!

Nazwa krupniku to nie przypadek! Pochodzi ona od słowa „krupa”, czyli inaczej odtłuszczonej i wypolerowanej kaszy, czyli główny składnik zupy.

Jedno jest pewne, kaszy w krupniku nie może zabraknąć, natomiast można próbować dodawać różne rodzaje tego zboża i znaleźć ten najlepszy. Samej kaszy jest bardzo dużo i można ją testować, tworząc mieszanki poszczególnych rodzajów. Nie wiesz jaką kaszę dodać do krupniku? Podpowiemy Ci!

Jaką kaszę dodać do krupniku?

kasza/ fot. MamaMiaPL, canva

Najczęściej stosujemy kaszę jęczmienną perłową, jest dobra, jednak nie najlepsza w tym zestawieniu. Są ludzie, którzy używają kaszy jęczmiennej mazurskiej lub kaszy pęczak.

Kasza owsiana jest równie ciekawym dodatkiem do zupy, ale ma dwie cechy, które nie każdemu będą odpowiadać. Pierwsza to ciekawy, nieco orzechowy posmak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Druga sprawa to mocne zagęszczenie zupy, a jak wiadomo, nie każdy lubi gęste zupy.

Kasza jaglana jest drobna i delikatna w smaku. Osoby na diecie roślinnej wręcz uwielbiają jej smak i łatwość w przygotowaniu. Często używają jej jako naturalny zamiennik mięsa, gdyż da się ją przyprawić w taki sposób, że potrafi oszukać nawet największego mięsożercę.

kasza/ fot. Eugenia_Kuz

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli