w

Jak zrobić ryż na sypko, by był miękki, ale tym samym się nie posklejał?

4kodiak, getty images signature

Dobry ryż na sypko to nie lada wyzwanie dla każdego początkującego kucharza. Najczęściej, aby był miękki, musimy go długo gotować, a w konsekwencji staje się klejący i zbity. Niczym to nie przypomina pysznego ryżu, jaki chcieliśmy ugotować. Są trzy kluczowe zasady, które gwarantują sypki ryż, bez sklejania — zobacz poniżej, jak go przygotować!

Kiedy przychodzi nam zrobić ryż do obiadu, każdy myśli, że to pestka. W końcu wstawienie woreczka do wody i czekanie wyznaczonego czasu to nic trudnego. Owszem można pójść na skróty i przygotować ryż jak powyżej, ale nie ma wtedy możliwości, że ryż będzie sypki.

Sponsorowane
riberirorcha, Getty Images

Istnieją takie odmiany ryżu, które zawsze będą się kleić np. ryż do sushi, którego podstawową rolą jest to, by być zwartym. Jeśli oczekujesz innej konsystencji, najlepiej kup basmati lub jaśminowy.

Po pierwsze zacznijmy od tego, że nie powinno się gotować ryżu w woreczkach. Po pierwsze ziarna są ze sobą ściśnięte, wiec chcąc nie chcąc będą się sklejać, po drugie woreczek, który ma kontakt ze wrzątkiem może wydzielać toksyczne substancje, których raczej nie chcemy w swoim organizmie.

Chcąc uniknąć nadmiaru skrobi (to właśnie ona skleja nasze ziarna) trzeba dobrze wypłukać ryż przed gotowaniem. Kiedy już to zrobisz, musisz zalać ziarna odpowiednią ilością wody. Przyjmuje się, że na szklankę produktu dolewamy 1,5 szklanki wody. Im więcej wody, tym dłużej będzie się gotować ryż i stanie się bardziej rozmiękły.

Jak przygotować ryż na sypko?

Sponsorowane
ryż na sypko
pabkov, Getty Images

Wypłukany ryż odstawiamy na bok. W garnku gotujemy odpowiednią ilość wody i doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy ziarenka ryżu i zmniejszamy moc palnika na minimum. Woda nie powinna gwałtownie wrzeć, a jedynie się tlić.

Kiedy pozostanie minimalna ilość wody w garnku, wyłączamy gaz i nakrywamy go ścierką. Para wodna wniknie w tkaninę a ryż „dojdzie” w swoim tempie, a tym samym się nie rozgotuje.

Jeśli ryż to podstawa twojej diety, warto zainwestować w dobry ryżowar. Ta maszyna wyręczy cię i zafunduje idealny ryż, który nie będzie sklejoną kluchą rozmiękłych ziarenek.

  • Miniatura:
  • 4kodiak, getty images signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli