Spis treści
Dobry ryż na sypko to nie lada wyzwanie dla każdego początkującego kucharza. Najczęściej, aby był miękki, musimy go długo gotować, a w konsekwencji staje się klejący i zbity. Niczym to nie przypomina pysznego ryżu, jaki chcieliśmy ugotować. Są trzy kluczowe zasady, które gwarantują sypki ryż, bez sklejania — zobacz poniżej, jak go przygotować!
Kiedy przychodzi nam zrobić ryż do obiadu, każdy myśli, że to pestka. W końcu wstawienie woreczka do wody i czekanie wyznaczonego czasu to nic trudnego. Owszem można pójść na skróty i przygotować ryż jak powyżej, ale nie ma wtedy możliwości, że ryż będzie sypki.

Istnieją takie odmiany ryżu, które zawsze będą się kleić np. ryż do sushi, którego podstawową rolą jest to, by być zwartym. Jeśli oczekujesz innej konsystencji, najlepiej kup basmati lub jaśminowy.
Po pierwsze zacznijmy od tego, że nie powinno się gotować ryżu w woreczkach. Po pierwsze ziarna są ze sobą ściśnięte, wiec chcąc nie chcąc będą się sklejać, po drugie woreczek, który ma kontakt ze wrzątkiem może wydzielać toksyczne substancje, których raczej nie chcemy w swoim organizmie.
Chcąc uniknąć nadmiaru skrobi (to właśnie ona skleja nasze ziarna) trzeba dobrze wypłukać ryż przed gotowaniem. Kiedy już to zrobisz, musisz zalać ziarna odpowiednią ilością wody. Przyjmuje się, że na szklankę produktu dolewamy 1,5 szklanki wody. Im więcej wody, tym dłużej będzie się gotować ryż i stanie się bardziej rozmiękły.
Jak przygotować ryż na sypko?

Wypłukany ryż odstawiamy na bok. W garnku gotujemy odpowiednią ilość wody i doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy ziarenka ryżu i zmniejszamy moc palnika na minimum. Woda nie powinna gwałtownie wrzeć, a jedynie się tlić.
Kiedy pozostanie minimalna ilość wody w garnku, wyłączamy gaz i nakrywamy go ścierką. Para wodna wniknie w tkaninę a ryż „dojdzie” w swoim tempie, a tym samym się nie rozgotuje.
Jeśli ryż to podstawa twojej diety, warto zainwestować w dobry ryżowar. Ta maszyna wyręczy cię i zafunduje idealny ryż, który nie będzie sklejoną kluchą rozmiękłych ziarenek.
Podstawy gotowania, które musisz znać
Czy można mrozić pieczarki? Jaka forma będzie najlepsza?
Sos majonezowy
Zamiennik masła w wypiekach. Bogata lista substytutów
Jakie wino do obiadu? Kiedy podać białe, a kiedy czerwone wino?
Jeśli kroisz ziemniaki przed gotowaniem, lepiej przestań! W ten sposób tracą witaminy!
Marynata do schabowego potrzebuje przypraw. Mleko i cebula to za mało
Triki kuchenne, które ułatwią Ci gotowanie – 18 pomysłów!
Sos miodowo-musztardowy
Nigdy nie rób rosołu w trakcie burzy! Skwaśnieje raz, dwa
Zobacz więcej