w

Jak zrobić rurki z kremem bez foremki? Wystarczy folia aluminiowa

rurki z kremem
bodu9, Getty Images/Picsfive, Getty Images

Uwielbiasz rurki z kremem? Jeśli tak, już za moment dowiesz, się jak je przygotować domowym sposobem. I to bez specjalnych foremek!

Nie wiem jak wygląda to u Ciebie, ale dla mnie okres szczęśliwego dzieciństwa kojarzy się nierozerwalnie z pysznym deserem. Mowa tu oczywiście o rurkach z kremem, którymi mogłam zajadać się na okrągło. Zresztą jak całe moje rodzeństwo.

Tak, to były super czasy, które możesz bardzo łatwo przywołać. W jaki sposób? Przygotuj własną wersję kultowego deseru jeszcze dziś. Wszystkie potrzebne składniki na pewno masz w domu! A szczegółową instrukcję znajdziesz poniżej. Chyba nie muszę dłużej Cię przekonywać?

Przepis na domowe rurki z kremem

Przygotowanie domowych rurek z kremem wcale nie musi być trudne i skomplikowane. Co więcej, obejdziesz się bez specjalnych foremek do rurek. Wystarczy trochę czasu, dobre chęci i folia aluminiowa. Złóż folię aluminiową kilka razy, aby była stabilna. Następnie zrób z niej stożek i ustaw w formie do pieczenia.

Teraz wystarczy, że weźmiesz gotowe ciasto francuskie i podzielisz je na cienkie paski. Następnie zacznij oplatać każdy stożek ciastem francuskim – tak, aby pokrył on całą powierzchnię folii aluminiowej.

Ciasto francuskie pomoże Ci w mgnieniu oka zrobić domowe rurki z kremem/źródło: Stephen Ackerman, Getty Images

To jednak nie koniec. Każdy rożek z ciasta francuskiego posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby nabrał pięknych, złocistych rumieńców. Możesz również delikatnie posypać je zwykłym cukrem. Na koniec wstaw domowej roboty rożki do piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

W międzyczasie przygotuj ulubiony krem do wypełnienia. Kiedy rurki z ciasta francuskiego będą już upieczone, odstaw je do ostygnięcia. Następnie delikatnie zdejmij z aluminiowych rożków i nadziewaj pysznym kremem. I to wszystko!

Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować genialny deser dla całej rodziny jeszcze dziś. Poradzi sobie z nim nawet największy laki kulinarny.

Zobacz także: Przepis na błyskawiczne faworki bez wyrabiania

  • Miniatura:
  • bodu9, Getty Images/Picsfive, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani