Już za moment dowiesz się, jak zrobić domowy bulion od podstaw. Będzie mega aromatyczny, a co za tym idzie, stanie się genialną bazą wielu dań. Tego nie możesz przegapić!
Na pewno zgodzisz się ze mną, że warto mieć w swojej kuchni gotowe bazy, które możesz wykorzystać na wiele ciekawych sposobów. Przykład? Bulion domowej roboty. Jest on fundamentem całej masy dań i dodatków, dlatego warto znaleźć chwilę, aby zrobić go porządnie.
Ten aromatyczny wywar możesz przygotować w idealnej formie za każdym razem. Musisz pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach. Jakich? Już za moment wszystko stanie się jasne!
Jak zrobić domowy bulion, aby wyszedł idealny?
Przygotowanie domowego wywaru na bazie warzyw i mięsa wcale nie musi być trudne. Wystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad.
Po pierwsze, należy zadbać o jakość produktów wchodzących w skład naszego bulionu. Muszą być one przede wszystkim świeże i bez żadnych uszkodzeń – dotyczy to zarówno mięsa, jak i warzyw.
Co więcej, pisząc o warzywach potrzebnych na bulion, warto poświęcić chwilę samej cebuli. Zanim dodasz ją do garnka z innymi warzywami, opal ją wcześniej do zarumienia z każdej strony. Dzięki temu zabiegowi, gotowy wywar będzie miał nie tylko piękny kolor, ale i bogatszy smak. Możesz również pominąć ten krok i wrzucić do garnka kilka grzybków suszonych. Mają podobne działanie.

Po drugie, gotując domowy bulion na bazie mięsa, warto dodać do garnka kilka rodzajów tego składnika. Nie skupiajmy się np. tylko na kurczaku. Nie bójmy się zaszaleć i do garnka wrzucić np. kawałek indyka, czy też kaczki. Taka różnorodność wpłynie korzystnie na smak naszego bulionu. Będzie on z pewnością bardziej wyrazisty i pełniejszy.
Pisząc o idealnym bulionie domowej roboty, warto wspomnieć również o sposobie gotowanie. Proces ten wymaga czasu, dlatego też uzbrój się w cierpliwość. Bulion gotuj na małym ogniu pod przykryciem minim przez 2 godziny. Jeśli chcesz przyśpieszyć ten proces choć trochę, zarówno warzywa, jak i kawałki mięsa pokrój na mniejsze elemety, aby szybciej się ugotowały i stworzyły niesamowitą kombinację smakową.
Zobacz także: Pomidorowa z rosołu z wczoraj. Proporcja 1:1 gwarantuje pyszne danie!
Jeden komentarz