Mega puszyste i idealnie elastyczne ciasto drożdżowe to marzenie każdego kucharza. Wiemy, co zrobić, aby udało się za każdym razem!
Ciasto na bazie drożdży bardzo często gości w naszych kuchniach. W końcu na jego bazie można przygotować całą masę genialnych przepisów, zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej formie. Aby receptury te były idealne pod każdym względem, domowej roboty ciasto musi być jednocześnie puszyste jak chmurka i bardzo elastyczne, aby praca z nim była łatwa i przyjemna.
I tak się składa, że wiemy doskonale, co zrobić, aby osiągnąć takie efekty. Kluczem do sukcesu są dwie stare zasady, stosowane przez nasze babcie i mamy. Chcesz poznać szczegóły? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!
Jak zrobić mistrzowskie ciasto drożdżowe?
Jeśli nie posiadasz sprawdzonego przepisu na ciasto na bazie drożdży, znajdziesz je u nas i to w kilku wariantach. Dziś chciałabym skupić się jednak na dwóch technikach, które pomogą uzyskać Ci zadawalające efekty.

Pierwsza technika, o której powinnaś pamiętać podczas pracy z ciastem drożdżowym, to „zasada 10”. Odnosi się ona bezpośrednio do czasu, jaki powinniśmy poświęcić na wyrabianie ciasta. 10 minut i ani jedna minuta krócej. Jeśli chcesz aby Twoje ciasto było idealne pod każdym kątem, poświęć mu 10 minut, a nie pożałujesz. Dzięki długiemu wyrabianiu, ciasto będzie mega elastyczne i dobrze napowietrzone, a to bardzo ważne w procesie jego wyrastania.
Jak poznać, że ciasto jest już gotowe do odstawienia do wyrośnięcia? Zrób w cieście małe wgłębienie, po czym zacznij je obserwować. Jeśli ciasto jest dobrze wyrobione, to powinno samo powrócić do poprzedniej formy. Po wgłębieniu po prostu nie powinno być śladu.
Czas na drugą technikę, a mianowicie „zasadę 2„. I w tym przypadku chodzi o sposób wyrastania ciasta. Bardzo często w przepisach możesz spotkać się z informacją, że ciasto powinno odstawiać się w ciepłe miejsce do wyrastania tylko raz, tuż po jego wyrobieniu. I jest to prawda, ale połowiczna. Takie ciasto zawsze należy odstawiać na kilkadziesiąt minut. Ale to nie koniec.
Ciasto na bazie drożdży powinniśmy odstawiać do wyrastania dwukrotnie. Kiedy już przełożysz je do formy, nie wstawiaj go od razu do piekarnika. Ponownie przykryj je czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Wystarczy już 15 minut, aby zauważyć genialne efekty.
I to wszystko! Teraz już wiesz, jak przygotować idealne przepisy drożdżowe. Twoi bliscy będą zachwyceni!
Jeden komentarz